Lepolan päiväkodissa käynnistyy elokuussa luontoryhmä – kodasta ryhmän kotipesä

09.06.2023

Jokelassa sijaitsevassa Lepolan päiväkodissa jalkaudutaan tulevana toimintakautena yhden ryhmän voimin luontoon. Uusi 4–5-vuotiaiden lasten kokopäiväinen Karhunpesä-luontoryhmä käynnistää toimintansa elokuussa 2023.

Luontoryhmän tavoitteena on vahvistaa lasten luontosuhdetta ja vastuullista toimimista ympäristössä. Lapset pääsevät osana ryhmän toimintaa nauttimaan omakohtaisista luontokokemuksista sekä havainnoimaan ja pohtimaan luonnon monia ihmeitä. Lasten mielikuvitus pääsee valloilleen luonnon tarjoamassa rikkaassa ja monimuotoisessa oppimisympäristössä.

– Karhunpesä-ryhmän toiminnan tavoite on, että lapset pääsevät muodostamaan oman luontosuhteen, joka kantaisi läpi elämän, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Eva Koivikko.

Ryhmän arki tulee toteutumaan niin lähiluonnossa kuin monien erilaisten Jokelasta löytyvien palveluiden parissa, kuten Lepolan urheilupuistossa, lähialueiden leikkipuistoissa, Jokelan kirjastossa ja monitoimitalossa, museoissa sekä erilaisissa kulttuuripalvelujen tapahtumissa.

Kodasta kotipesä

Luontoryhmä nauttii ympäri vuoden raikkaasta ulkoilmasta, mutta vaihtelevien säiden varalle ja taukopaikaksi kaivataan myös kattoa pään päälle. Ryhmän tuleva kotipesä löytyy kesällä valmistuvasta kodasta, jonka rakennustyöt ovat jo päässeet käyntiin.

– Karhupesä-ryhmä on yhden aamupäivän viikossa sisällä, jolloin kotaa ja sen ympäristöä käyttävät vuorotellen myös muut päiväkodin lapsiryhmät. Näin päiväkodin muutkin varhaiskasvattajat voivat kehittää ympäristökasvatustaitojaan ja lapset pääsevät oppimaan luonnossa toimimista, kertoo päiväkodin johtaja Mari Silvast.

– Aamupalan Karhunpesän lapset syövät päiväkodilla, mutta muu toiminta tapahtuu lähiympäristössä sekä tukikohtana toimivalla kodalla. Lounas ja välipala haetaan päiväkodin keittiöstä ja nautitaan myös luonnossa. Kylmän maan aikaan kotaa lämmitetään puilla ja lepohetkillä lapset voivat kääriytyä makuupussin lämpöön. Luontoryhmällä on mahdollisuus käyttää myös päiväkodin yhteisiä tiloja tilanteen vaatiessa, kuvaa Koivikko ryhmän tulevaa toimintaa.

– Luonnossa toimiessa yhteisöllisyys tulee ehkä vahvemmin esiin ja yhtenä ryhmänä toimiminen. Luonnossa toimiessaan lapset ja aikuiset pääsevät hyötymään luonnon hyvinvointivaikutuksista, jatkaa Koivikko.

– Luontoryhmiä toimii ympäri Suomea ja nyt saadaan myös Tuusulan varhaiskasvatukseen oma kokonaan luonnossa toimiva ryhmä. Ensi toimintakaudella kunnan varhaiskasvatuksessa on painopisteenä luontopedagogiikan vahvistaminen, ja nyt meillä on hieno mahdollisuus kehittää juuri tätä, iloitsee Silvast.

Kodan virallisia avajaisia päästään viettämään syksyllä.

Lisätiedot:
Lepolan päiväkodin johtaja Mari Silvast, 040 314 4051, mari.silvast@tuusula.fi
Varhaiskasvatuksen opettaja Eva Koivikko, 040 314 4156, eva.koivikko@tuusula.fi

Takaisin