Keusote tiedottaa: Keusote tarjoaa kasvatus- ja perheneuvontaa myös 13–17-vuotiaiden nuorten perheille

24.08.2023

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) tarjoaa kasvatus- ja perheneuvontaa myös 13–17-vuotiaiden nuorten perheille nuorisoasemilla. Tavoitteena on tukea erityisesti nuorten vanhempia ja läheisiä nuorten kasvatustyössä. Aiemmin palvelua on annettu ainoastaan perheneuvoloissa alle 13-vuotiaiden lasten perheille.  

Keskusteluapua ja ohjausta matalalla kynnyksellä 

Kasvatus- ja perheneuvonta on osa Keusoten nuorisoasemapalveluja. Käytännössä kasvatus- ja perheneuvonta on lyhytkestoista keskusteluapua nuoren vanhemmille ja läheisille sekä tarvittaessa myös nuorelle itselleen. Tarpeen mukaan perhe ohjataan myös muihin palveluihin. Kasvatus- ja perheneuvonnan lisäksi nuorisoasemalla tarjotaan nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluja. 

Kasvatus- ja perheneuvonta on matalan kynnyksen ja varhaisen vaiheen tuen palvelu, jonka avulla ennaltaehkäistään asioiden kriisiytymistä, ongelmien pitkittymistä sekä perheiden kuormittumista. 

Palvelun tavoitteena on luoda paremmat edellytykset lasten ja nuorten turvallisille kasvuoloille, tukea vanhempia nuorten kasvatuksessa sekä lisätä perheiden ja perheenjäsenten toimintakykyä ja psykososiaalista hyvinvointia. 

Kasvatus- ja perheneuvonta on sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu. Neuvonnassa annetaan asiantuntija-apua lapsen, nuoren ja perheen ongelmissa. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä esimerkiksi opetus-, terveys- ja sosiaalitoimen kanssa. 

Kasvatus- ja perheneuvontaan voi hakeutua matalalla kynnyksellä joko oma-aloitteisesti tai yhteistyötahon ohjaamana. Neuvonta on täysin luottamuksellista ja asiakkaalle maksutonta. 

Missä tilanteissa kasvatus- ja perheneuvonnasta on hyötyä? 

Harkitse hakeutumista kasvatus- ja perheneuvonnan palveluun, jos yksi tai useampi alla olevista tunnusmerkeistä täyttyy: 

  • Nuoren kehitys, käyttäytyminen, tunne-elämä tai päihteidenkäyttö aiheuttavat vanhemmassa huolta. 
  • Nuorella on pulmia koulussa tai kavereiden kanssa ja vanhempi toivoo tukea tilanteeseen.  
  • Perheen vuorovaikutussuhteet ovat tulehtuneet. 
  • Uusperheellä on haasteita. 
  • Vanhemmilla on haasteita jaksamisessa. 
  • Vanhemmat kokevat kasvattamisen haasteelliseksi. 
  • Vanhemmat tarvitsevat apua vanhemmuuteen tai vanhempien välisten ristiriitojen selvittämiseen. 
  • Perheessä on meneillään erotilanne tai parisuhdekriisi. Perheessä harkitaan avioeroa tai perheenjäsenet tarvitsevat tukea erosta selviytymiseen. 
  • Perheessä on ollut menetyksiä tai vaikeita elämäntilanteita. 
  • Tarvitaan tukea nuoren arjen sujuvoittamiseen. Vanhemmat ja läheiset kaipaavat käytännön ohjeita ja tietoa. 

Näin voit hakeutua palvelun asiakkaaksi 

Voit ottaa yhteyttä kotikuntasi nuorisoasemaan puhelimitse, p. 019 226 0111 (ma–pe klo 8–20) tai sähköisen yhteydenottolomakkeen kautta. 

Nuoren vanhempi tai läheinen voi ottaa yhteyttä nuorisoasemaan ilman, että nuorella on omaa asiakkuutta nuorisoasemalla. 

Tulevaisuudessa tavoitteena on järjestää vanhemmille myös erilaisia vertaistukiryhmiä. 

Lisätietoja:
Kasvatus- ja perheneuvonta 13–17-vuotiaiden nuorten perheille
Kasvatus- ja perheneuvonta alle 13-vuotiaiden lasten perheille

Alkuperäinen tiedote Keusoten verkkosivuilla:
Keusote tarjoaa kasvatus- ja perheneuvontaa myös 13–17-vuotiaiden nuorten perheille - Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Takaisin