Tuusulan kansallinen dialogi Yhdessä ja yksin: Yhteisöllisyys ja vapaaehtoistoiminta lääkkeeksi yksinäisyyteen

14.11.2023

Demokratiapäivänä 1.11. järjestetyssä Yhdessä ja yksin -dialogissa korostui vapaaehtoistyön merkitys osallisuuden ja yhteisöjen vahvistamisessa. Vilkkaassa keskustelussa syntyi useita tärkeitä oivalluksia ja ideoita siitä, miten yksinäisyyttä voidaan vähentää ja yhteisöjä vahvistaa. Pääkirjastossa pidetyssä keskustelutilaisuudessa teemaa tarkasteltiin laajasti valtionhallinnon, maahanmuuton, senioreiden, päättäjien, vammaisten ja vapaaehtoisten näkökulmasta. Myös yleisöllä oli mahdollisuus seurata keskustelua ja kommentoida.

Dialogi vahvisti yhteisöllisyyden merkitystä ja antoi konkreettisia kehotuksia siitä, miten yksilöt voivat edistää yhteisöllisyyttä ja vähentää yksinäisyyttä omassa ympäristössään. Keskustelu nosti esiin sen, että kohtaaminen toisten ihmisten kanssa naapurustossa ja harrasteryhmissä on olennaista hyvinvoinnin kannalta. Myös vapaaehtoistyön merkitys korostui yhteisöjen rakentamisessa ja hyvinvoinnin edistämisessä. Vapaaehtoistyö antaa tekijälleen ja saajalleen. Siinä tapaa uusia ihmisiä ja on osa yhteisöä. Keskustelijat toivoivat muun muassa rekisteriä vapaaehtoisista ja vapaaehtoistyötä tarjoavista yhteisöistä ja kannustivat kuntaa rohkeisiin kokeiluihin ja uusien tapojen kehittämiseen yhteisöjen ja kohtaamisten edistämiseksi.  Meitä kaikkia keskustelijat kannustivat tervehtimään ja juttelemaan myös ennestään tuntemattomien kanssa.

Nuorilla ja ikääntyvillä vähän kohtaamisen paikkoja

Nuorten ja vanhusten kohtaamisten puute nousi dialogissa erityiseksi huolenaiheeksi. Kohtaamispaikkojen tarjoaminen näiden ikäryhmien välille ja erilaisten toimintamuotojen tarjoaminen koettiin tärkeäksi.

− Tuusulassa järjestettävää olohuonetoimintaa pidettiin hyvänä yksinäisyyttä vähentävänä toimintamuotona. Kohtaamiset voivat tapahtua kasvokkain, puhelimitse, digitaalisesti tai erilaisissa yhteisötoiminnoissa. Olennaisinta on, että kaikki voivat osallistua, korostaa kehittämispäällikkö Heidi Hagman.

Keskustelijat painottivat, että digitaalisen viestinnän rooli, erityisesti sosiaalinen media, tulisi tarkastella kriittisesti. Liiallinen digitaalinen eristäytyminen voi heikentää fyysisiä kohtaamisia.

Osallisuus on demokratian tärkeä voimavara − jokainen voi tehdä #demokratiatekoja

Yhteisöllisyys ja osallisuus vahvistavat demokratiaa vähentämällä ulkopuolisuuden kokemuksia ihmisten mielissä. Avoin hallinto on lanseerannut #Demokratiateko -kampanjan ja haastaa kaikki mukaan kertomaan ja jakamaan sosiaalisessa mediassa oman demokratiatekonsa. Demokratia on myös elämäntapa, jota voidaan toteuttaa kaikenlaisissa yhteisöissä, perheissä, naapurustossa, työpaikoilla ja harrastuksissa.

− Demokratiapäivänä käyty dialogi kannustaa kaikkia luomaan kohtaamisia muiden ihmisten kanssa ja vähentämään sillä tavoin yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia. Tee oma #demokratiateko ja aloita uusiin ihmisiin tutustuminen tervehtimällä, kannustaa yhteisömanageri Katja Repo.

Syksyn kansalliset dialogit aiheesta Yhdessä ja yksin!

Kansallisilla dialogeilla rakennetaan ymmärrystä erilaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä, haasteista ja mahdollisuuksista kansalaisten, yhteisöjen ja viranomaisten yhteistyönä. Kansallisten dialogien syksyn 2023 keskustelun aiheena on ”Yhdessä ja yksin”. Dialogeissa keskustellaan kohtaamisten kokemuksista, yhteisöjen merkityksestä ja tulevaisuudesta. Kansalliset dialogit järjestetään kaksi kertaa vuodessa, kerran kevät- ja kerran syyskaudella ja niiden yhteenvedot kootaan kansallisesti.

− Tuusulan kunta on yksi kansallisten dialogien vakituisista keskustelunjärjestäjistä ja olemme mukana kansallisten dialogien kehittäjäryhmässä osallisuustyön edelläkävijänä. Meillä on pitkä kokemus dialogien järjestämisestä ja olemme viime vuosina osallistuneet mm. korona-ajan Poikkeusajan dialogeihin ja Ukrainan sodan myötä käynnistyneihin Demokratian puolustusdialogeihin, kertoo Heidi Hagman.

Lisätiedot:

Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, 040 314 3052, heidi.hagman@tuusula.fi

Yhteisömanageri Katja Repo, 040 314 3048, katja.repo@tuusula.fi

Takaisin