I namnen på Tusby träsk campus nya utrymmen skymtas Tusby träsk och dess natur

13.12.2023

Byggandet av Tusby träsk campus har fortskridit raskt och de kommande användarna väntar redan ivrigt på att få starta verksamheten i de nya utrymmena. När campuset blir klar kommer den att ha utrymmen för finsk- och svenskspråkig småbarnspedagogik och förskoleundervisning, grundläggande utbildning för årskurserna 1–6 samt för den svenskspråkiga undervisningen i Tusby. Nybygget har utrymmen för ungefär 450 elever och 189 barn i småbarnspedagogikålder.  

Under hösten 2023 har man sökt namn för campusens utrymmen. Även lokalbefolkningen hade möjlighet att föreslå sin egen favorit i namnspelet som pågick i september. Namnet skulle ha anknytning till ett på förhand valt ämnesområde − Tusby träsk och dess natur − och skulle fungera både på finska och svenska. Ett stort tack till alla som deltog i namnspelet!

– Förutom av skolorna och daghemmet som finns på campuset kommer utrymmena att användas av föreningar, klubbar och lokalbefolkningen. De anpassningsbara utrymmena möjliggör många olika slags verksamhet och att campuset kan fungera som lokalbefolkningens gemensamma vardagsrum, berättar undervisningschef Markus Torvinen.

Man har gemensamt funderat på valen av namn

Barnen och personalen på enheterna som finns på campuset har haft möjlighet att påverka namnen som har valts för utrymmena. När man har funderat på dem har man utnyttjat resultaten av namnspelet och utvärderat vilka av de föreslagna namnen som skulle fungera bäst för respektive utrymme, även med tanke på tvåspråkigheten.

Av utrymmena i gemensam användning kommer gymnastiksalen att få namnet Vågorna (Aallokko), gymnastiksalens scen Skäret (Luoto) och restaurangen kommer att kallas för Sydvästvinden (Lounatuuli). Kabinetterna och förhandlingsrummen har fått namn som t.ex. Seglet (Purje), Klippan (Kallio), Plasket (Loiske) och Lugnet (Tyyni). Genom namnen kan var och en känna anknytning till Tusby träsk och dess mångsidiga natur.

I namnen på utrymmena som kommer i Tusby träsk skolas finskspråkiga gruppers användning figurerar olika djurnästen och -gömslen, fågelarter samt blommor och växter. I den svenskspråkiga skolans namn har man hämtat inspiration ur Maija Halonens trädgård. I namnen märks trädgårdens skörd som har växt i Maijas ömma omvårdnad samt områdets övriga växtlighet och naturelement. Namnen på daghemmets utrymmen hänvisar till många kända bär och blommor samt skogsnaturen i Finland.

− Namnen beskriver saker i samband med naturen som barnen känner till. Samtidigt kan de lära sig någonting nytt om Tusby träsks mångfald, gläder sig Hannamari Vänni som är chef för småbarnspedagogiken.


Ytterligare information:
Undervisningschef Markus Torvinen, 040 314 3410, markus.torvinen@tuusula.fi
Chef för småbarnspedagogik Hannamari Vänni, 040 314 3328, hannamari.vanni@tuusula.fi


Lue myös suomeksi


Tusby träsk campus

Takaisin