Viihtyisyyttä Jokelaan osallistuvan budjetoinnin toteutuksilla

28.07.2021

Tuusulan pohjoisimmassa taajamassa Jokelassa nautitaan tänä kesänä uusista osallistuvan budjetoinnin toteutuksista, jotka lisäävät asukkaiden viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä. Keskustassa sijaitseva näyttävä kukkaistutus- ja penkkiyhdistelmä tuo iloa ohikulkijoilleen, tiilitehtaan hedelmäpuistorunsaammasta sadosta päästään nauttimaan tehtyjen hoitotoimien jälkeen ja lampireitistö saa viitoitukset.

Puutarhakaupunki-identiteetistään tunnettu Jokela on vehreää aluetta, jossa on runsaasti monipuolisia puistoja, istutuksia ja metsiä sekä ulkoilureittiverkostoja luonnossa liikkujille. Kuluvana vuonna 2021 osallistuva budjetointi, tutummin osbu, on tuonut tullessaan useita alueen viihtyisyyttä lisääviä mahdollisuuksia Jokelaan. Jokelan paikallisiin osbu-projekteihin kohdennettiin 13 000 euroa osallistuvan budjetoinnin 100 000 euron kokonaismäärärahasta.  

 Osbu on otettu Jokelassa hyvin vastaan, mikä näkyi myös äänestysvilkkaudessa, kertoo yhteisömanageri Katja Repo. Jokelalaiset antoivat tammikuisessa äänestyksessä yhteensä 1007 ääntä ja toteutettavaksi tuli peräti viisi paikallista osbu-projektia.  

Kukkaistutus- ja penkkiyhdistelmä tuo iloa ohikulkijoille 

Jokelan keskustaan K-Marketin ja kotikirkon väliin on toteutettu kukkaistutus- ja penkkiyhdistelmä, joka on tuottanut iloa ohikulkijoilleen keväästä lähtien vaihtuvin kausikukin 

Kuluvan vuoden osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä toteutukseen valittu Kukkaistutus- ja penkkiyhdistelmä Jokelan keskustaan -ehdotus sai asukkailta 259 ääntä ja on toteutettu 2 000 euron budjetilla.  

Tiilitehtaan hedelmäpuiston kunnostus tuottaa hedelmää 

Kevään ja kesän aikana Jokelan tiilitehtaan tontilla on siistitty hedelmäpuistoa hoitoleikaten ja vaihtaen huonokuntoisempia pensaita pois. Lisäksi puistoon on lisätty uusia hedelmäpuita. 

Tiilitehtaan hedelmäpuiston kunnostus -ehdotus valittiin viimeisenä toteutettavana 202 äänen voimalla. Budjettia tälle viimeiselle ehdotukselle jäi loput Jokelan budjetista, eli 1 000 euroa.  

Hoitotoimenpiteiden lisäksi alueelle on valmistunut puiston reunaan istuskelualue, jossa on mukava viettää vaikkapa kesäinen piknikhetki ystävien tai perheen kanssa. Istuskelualueen pöytäryhmän rakennustalkoot pidettiin 21.7. 

– Erityisen hienoa on, että myös viimeisenä läpi mennyt ehdotus tiilitehtaan hedelmäpuiston kunnostuksesta pystyttiin toteuttamaan, vaikka sille jäi vain kuudesosa suunnitellusta budjetista. Rahan sijasta tarvittiinkin enemmän kekseliäisyyttä ja yhteistyötä. Ja nyt uusien hedelmäpuiden viereen on saatu myös pöytäryhmä aktiivisten talkoolaisten voimin, Repo iloitsee.   

Jokelan lampien historia tutuksi 

Jokelan lammet ovat pääosin muistoja Jokelan ensimmäisestä teollisuudenalasta, tiiliteollisuudesta, joka alkoi paikkakunnalla jo 1870-luvulla ja jatkui 1980-luvulle saakka. Suurin osa lammista on nykyään pohjavedellä täyttyneitä savenottokuoppia ja sekä visuaalisesti että historiallisesti oleellinen osa Jokelan maisemaa. 
 
Osallistuva budjetointi mahdollistaa tänä vuonna lampireitistön viitoituksen toteutuksen. Koulunlammelta alkavasta reitistä päätettiin aiemmin tänä vuonna asukastilaisuudessa ja reittimerkeistä suoritettiin asukasäänestys. Voittajaksi tuli Ruukin konepajan suunnittelemat reittimerkit, jotka asennetaan paikoilleen elokuun aikana. Lisäksi reitistön alkuun tulee infotaulu, jossa kerrotaan reitistön varrella sijaitsevien lampien historiasta.  

Jokelan lampien reitistö -ehdotus sai äänestyksessä 217 ääntä ja sen toteutukseen on tartuttu 4 000 euron budjetilla.  

Viimeiset toteutukset käynnistyvät syksyllä 

Toiseksi eniten ääniä kerännyt ehdotus nuorten mopopajasta keräsi ääniä 251 kappaletta ja sille on varattu budjetista 4 000 euroa. Mopopajassa nuoret voivat korjata ja huoltaa mopojaan.

– Mopopajalle on etsitty soveltuvia tiloja ja toiminnan on tarkoitus alkaa elo-syyskuun vaihteessa nuorisotilojen auetessa, kertoo alueellisen nuorisotyön päällikkö Piia Helin.     

Kesän aikana Jokelan kirjastossa ja apteekissa on kerätty toiveita ikäihmisille suunnatun virikkeellisen toiminnan sisällöistä, myös sähköisesti on voinut esittää toiveitaan. Toiveiden perusteella ikäihmisille on luvassa syksylle ainakin opastettuja metsäretkiä ja puistokävelyitä. Ikäihmisille virkistystä Jokelassa -ehdotus keräsi 241 ääntä ja siihen on varattu 2 000 euroa.  

Tutustu vuoden 2021 osallistuvan budjetoinnin toteutettaviin Jokelan projekteihin 

Lisätiedot:  
Yhteisömanageri Katja Repo, p. 040 314 3048, katja.repo@tuusula.fi 

Takaisin