Blogi

11. maaliskuuta 2022 13.45

OSBU - silta kunnan ja kuntalaisten välillä

Edellisessä blogissa kollegani Tiia Sunila osoittaa, miten sekä kuntalaisena, että kunnan työntekijänä, osbu näyttäytyy hänelle todella tärkeänä Tuusulan voimavarana. Itse tulin kuntaan harjoittelijaksi ulkopuolelta. En tiennyt Tuusulasta paljoakaan, mutta osallisuudesta tiesin jonkun verran. Harjoitteluni voi todeta onnistuneeksi, sillä opin paljon molemmista.

Kirjoituksessaan Sunila kysyy, missä vaiheessa keskusteluyhteys kunnan ja kuntalaisten välillä katkeaa. Vastauksena usein pidetään sitä, että kunnan toimista vastaavat asiantuntijat, jotka puhuvat omaa ammattikieltään, ja siten ovat ikään kuin eri todellisuudessa kuin kuntalaiset. Hyvänä esimerkkinä on kaavoitus, missä käytetään paljon kaavoittajan ammattiin liittyviä termejä, jotka vuotavat kaavoituksen osallisuusmateriaaleihin, joista tulee vaikeasti ymmärrettäviä. Väliin tarvitaan siis “tulkkeja”, jotka voisivat välittää viestit kuntasektorin ammattilaisten sekä kuntalaisten välille.

Osallistuvasta budjetoinnista voisi tulla tämä “tulkki”. Kuntalaiset voivat olla mukana kaikissa osbu-projektien vaiheissa, ja projektit toteutuvat nopeasti. Osbu on siis kuntalaiselle tapa tutustua kunnan työhön sen eri osa-alueilla, viherpalveluista liikenteeseen ja kulttuuripalveluista urheiluun. Erityisesti ideoiden kehitysvaiheessa kuntalaiset voivat kehittää projekteja yhdessä kunnan asiantuntijoiden kanssa, ja samalla etsiä yhteistä kieltä kunnan asioiden käsittelyyn. Samalla kunnan asiantuntijat saavat kontaktin kuntalaisiin. Osbu-ehdotuksen työstämisen ääressä on helpompaa kohdata, kuin kirjallisten palautekanavien kautta.

Näen osallistuvan budjetoinnin kunnan voimavarana, jonka arvoa ei voi mitata rahassa. Vaikka osbussa toteutettavat projektit voivat tuntua pieniltä, niiden arvo kuntalaisten arjen kannalta voi olla todella suuri. Lisäksi osbun avulla voi rakentaa siltoja kuntalaisten ja kunnan asiantuntijoiden välille.

Daria Tarkhova

Kirjoittaja on korkeakouluharjoittelijana perehtymässä Tuusulan osbu-prosessiin

Näytä kuva

TUNNISTEET: Osallisuus