Nuorten selkokirjat

Bagge, Tapani: Jäätävää kyytiä

15-vuotiaat Archie ja Tanja varastavat vanhan jenkkiauton terveyskeskuksen edestä. Poliisit lähtevät ajamaan heitä takaa ja takapenkiltä löytyy ruumis. Siitä alkaa jäätävä kyyti. Pian Archie ja Tanja huomaavat, että myös pahamaineiset rosvot ovat heidän jäljillään. Selviytyvätkö nuoret Tanjan ukin luo ja ovatko he sielläkään turvassa?

Jäätävää kyytiä

Bagge, Tapani: Polttava rakkaus

15-vuotias Elvis on innoissaan, kun Marita tulee bändiin mukaan. Heti ensimmäisellä keikalla Elvis kuitenkin putoaa lavalta ja katkaisee koipensa. Kesä on pilalla ja bändiura katkolla. Onnistuuko elvis pääsemään takaisin bändiin? Voittaako hän maritan rakkauden? Rennon hauska tarina.

Polttava rakkaus

Häkkinen, Mirjami: Et kävele yksin

Ada on 15-vuotias tyttö. Hän asuu kahdestaan äidin kanssa. Äiti on taiteilija ja Ada joutuu usein huolehtimaan äidistä. Adalla ei ole monia kavereita. Eräänä päivänä hän tapaa Egzonin, lähiössä asuvan suositun maahanmuuttajapojan. Egzonin vanhemmat ovat työttömiä, eikä perheellä ole paljon rahaa. Ada ja Egzon rakastuvat toisiinsa, mutta kestääkö rakkaus 9. luokan loppuun asti?

Et kävele yksin

Kaivosoja, Leena: Helsingin alla

Alva ei muista kolmesta ensimmäisestä vuodestaan mitään. Alva tapaa salaperäisen niden, joka kertoo hänelle kaupungista Helsingin alla. Kun Alvan kaveri Joel näkee, että Alva katoaa maan alle, hänen on pakko seurata perässä. Kolmikko tempautuu jännittävään seikkailuun ja taisteluun pahaa vastaan.

Helsingin alla

Kaivosoja, Leena: Kotitekoisen poikabändin alkeet

Ysiluokkalainen Rene ei halua olla enää huomaamaton. Hän päättää perustaa poikabändin. Mutta miten voi perustaa bändin, jos ei osaa soittaa eikä laulaa? Ensin pitää saada pari kaveria mukaan. Huumori ja vauhdikkaat juonenkäänteet tempaavat lukijan mukaansa.

Kotitekoisen poikabändin alkeet

Kartio, Johanna: Baskervillen koira

Charles Baskerville löydetään kuolleena. Ruumiin vieressä on suuria koiran tassunjälkiä. Vanha tarina kertoo, että suuri musta koira vainoaa Baskervillen suvun jäseniä. Onko baskervillen koira palannut takaisin? Vai murhattiinko Charles Baskerville? Sherlock Holmes ja Tohtori Watson ryhtyvät ratkaisemaan arvoitusta. Salapoliisikertomusten klassikko.

Baskervillen koira

Kartio, Johanna: Häräntappoase

Koulu on loppu ja kesä edessä. Allun kesälomasuunnitelmat menevät uusiksi, kun äiti lähettää hänet sukulaisten luo heinätöihin. Hikiset peltotyöt ja tylsä maalaiskylä ei paljon Allua kiinnosta. Kylällä vastaan astelee puoleensavetävä Kerttu. Siitä alkaa rakkauden, kiihkon ja epävarmuuden kesä.

Häräntappoase

Korolainen, Tuula: Taivas punastuu

Runoja luonnosta ja rakkaudesta. Nuorille suunnattu runokokoelma johdattaa japanilaisiin haiku- ja tankarunoihin.

Taivas punastuu

Leisko, Satu: Avaruuden rajalla

On vuosi 3527. Visa matkustaa Telakalle, joka on on tutkimuskeskus korkealla maan yläpuolella. Visan isä tutkii siellä tuntematonta, vaarallista ja salaperäistä avaruusalusta. Visa tutustuu alukseen salaa ja saa selville sen salaisuuden.

Avaruuden rajalla

Mikkanen, Raili: Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää

On vuosi 1880. Elli on 12-vuotias ja perhe on muuttamassa Jyväskylästä Kuopioon isän äkillisen kuoleman vuoksi. Kuopio tuntuu Ellistä aluksi hyvin erilaiselta kuin Jyväskylä. Ja kun äiti on kuulusia Minna Canth, luvassa ei ole tasaista elämää! Ellin on vaikea sopeutua uuteen elämäntilanteeseen.

Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää

Männikkölahti, Hanna: Punainen kuin veri, Valkea kuin lumi, Musta kuin eebenpuu

Salla Simukan kansainvälisesti menestynyt jännittävä Lumikki-trilogia. Punainen kuin veri teoksessa lukiolainen Lumikki Andersson alkaa selvittää veristen setelien mysteeriä ja joutuu hengenvaaraan. Toisessa osassa valkea kuin lumi Lumikki lomailee Prahassa ja tapaa tytön joka väittää olevansa Lumikin sisko. Sarjan päätösosassa musta kuin eebenpuu lumikki alkaa saada pelottavia viestejä ja häntä seurataan. kuka tietää lumikin menneisyydestä enemmän kuin hän itse?

 Punainen kuin veri

Rajala, Pertti: Kolme muskettisoturia / Robinson Crusoe

Kirja sisältää kaksi klassikkokirjaa. Molempien seikkailukirjojen tapahtumat sijoittuvat 1600-luvulle. Kolme muskettisoturia kertoo herra d'Artagnanin sekä Athoksen, Aramiksen ja Portoksen, eli kolmen muskettisoturin seikkailuista. Hurja seikkailu vie heidät Ranskasta Englantiin.

Robinson Crusoe taas taas elää yksinään autiolla saarella laivansa haaksirikkouduttua. Saarella Robinson kokee monia seikkailuja.

 Kolme muskettisoturia ja Robinson Crusoe

Slotte, Jolin: Maresi

Punaisessa luostarissa köyhät ja vainotut tytöt saavat kodin ja koulutuksen. Yksi tytöistä on Maresi, joka rakastaa kirjoja ja uuden oppimista. Jai on paennut luostariin väkivaltaa ja pahuutta. Eräänä päivänä luostari joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Palkittu ja jännittävä fantasiaromaani.

Maresi

Tiainen, Marja-Liisa: Aateveljet

Aateveljet-romaanin aiheena on rasismi, monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus. Kirjan päähenkilö, 15-vuotias Aapo joutuu ristiriitatilanteeseen, kun hänen isoveljensä Pete liittyy aateveljiin, ryhmään, joka vastustaa turvapaikanhakijoita ja on valmis väkivaltaisiin tekoihin.

Aateveljet

Tiainen, Marja-Liisa: Hiekalle jätetyt muistot

7-vuotias Emma viettää lomaa perheineen Khao Lakissa Thaimaassa. Hän on isänsä kanssa rannalla, kun mereltä vyöryy tsunami. Jättiläisaalto murskaa talot ja hotellit. Emman perhe menehtyy, vain Emma selviää. Vuosia myöhemmin Emma palaa takaisin Khao Lakiin. Hän haluaa löytää miehen, joka pelasti hänet. Koskettava tarina surusta ja selviytymisestä.

Hiekalle jätetyt muistot 

Tiainen, Marja-Liisa: Tyttö lukitussa huoneessa

Tara on suomessa asuva kurdityttö, joka käy koulua. Taralla on ankara isä, joka vahtii tytärtään. Tara kapinoi sääntöjä vastaan ja tapailee ystäviään. Kun Tara tulee täysi-ikäiseksi, perhe valitsee hänelle aviopuolison. Tara alkaa pelätä henkensä puolesta ja pakenee turvakotiin. Onko hän turvassa missään?

Tyttö lukitussa huoneessa

Tuohimetsä, Riikka: Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita

Zombeja, aaveita ja hirviöitä. Kemianopettajan käsi haisee päivä päivältä pahemmalta. Tivolista voitettu nukke ei olekaan ihan tavallinen. Piritan uudessa koulussa on outo tunnelma. Karmea, kiehtova ja ilkikurinen tarinakokoelma, joka sisältää lyhyitä tarinoita.

 Haiseva käsi

Tuohimetsä, Riikka: Rambo

Kahdeksasluokkalainen Rambo on tottunut selviytymään yksin, kun äiti on masentunut. Rambo pääsee kesälomalla mökille ja kohtaa aikuisia, jotka välittävät. Mökille saapuu myös niskojaan nakkeleva Liina. Hauska ja koskettava nuoren kasvukertomus.

Rambo

Werkmäster, Johan: Dracula

Jonathan matkustaa Transilvaniaan tapaamaan Kreivi Draculaa. Hän huomaa, että Dracula ei ole mikä tahansa kreivi vaan vampyyri. Jonathan ryhtyy taistelemaan yhdessä ystäviensä kanssa Draculan pahuutta vastaan. Kauhukirjallisuuden klassikko.

Dracula