• Suksi museoon!

Suksi museoon!

tuusula suksi museoon

Tutustu kulttuuritarjontaamme

Halosenniemi talvella 2019. Kuva Tarja Kärkkäinen

1800-luvun loppupuolella Tuusulanjärven maisemiin muodostui ainutlaatuinen taiteilijayhteisö, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö. Aleksis Kivi asui viimeiset kuukautensa Tuusulan Rantatiellä. Kiven jalanjäljissä suomalaisuuden ja suomalaisen kulttuurin puolesta toimineet taiteilijat tulivat alueelle. Tuusula on inspiroinut taiteen- ja kulttuurintekijöitä Jean Sibeliuksesta Eino Leinoon – nykypäivän taiteilijoita unohtamatta.

Taitelijayhteisön perinne on yhä läsnä Tuusulassa. Siihen pääsee tutustumaan talvikaudella esimerkiksi Halosenniemessä ja Taiteilijakoti Erkkolassa.

Erkkola talvella 2019. Kuva Tarja KärkkäinenHalosenniemessä "Pyhät on pihlajat pihalla" -näyttelyssä maisemamaalausten keskiössä ovat Pekka Halosen pihlaja-aiheiset teokset. Lisäksi esillä on taiteilijan vaikuttavia luontokuvauksia. Taiteilijakoti Erkkolassa on esillä runoilija ja kirjailija Heli Laaksosen naivistista taidetta näyttelyssä "Ilma luppa – maalauksia margariinirasiaan, puulle ja muulle". Lounaismurteen taiturina Laaksonen on runojensa ja esiintymistensä kautta tullut tutuksi suomalaisille 2000-luvun alusta asti. Kuvataiteessa hän koettelee siipiään luonnon- tai kierrätysmateriaaleille maalatuilla teoksillaan.

Myös Lottamuseo ja museokahvila Lottakanttiini palvelevat asiakkaitaan ympäri vuoden. Lottien tarinaa esittelevän päänäyttelyn lisäksi 2.3. alkaen on esillä erikoisnäyttely Harmaat sisaret – Lääkintälottien tarina. Ilmatorjuntamuseo Hyrylän keskustassa täydentää talvikauden museotarjontaa. Tuusulan museokohteet on esitelty Tuusulan museon sivuilla.

HSL:llä museoon - vaikka sukset olalla

Tuusula sijaitsee lentokentän läheisyydessä, alle 30 kilometrin päässä Helsingistä. Tuusulaan ja Tuusulanjärven maisemiin pääsee esimerkiksi HSL:n julkisilla liikennevälineillä. (Esimerkiksi Helsingin Rautatientorilta lähtee bussi 665A.) Katso lisätiedot kulkuyhteyksistä reittioppaasta!

Miksi et ottaisi suksia olalle ja hiihtäisi Tuusulanjärven maisemissa, jos vain keli sallii? Suksia ja pulkkia voi kuljettaa kaikissa HSL:n busseissa ja raitiovaunuissa, jos tilaa on. Suksia voi kuljettaa myös kaikissa junissa, mikäli niistä ei ole haittaa muille matkustajille.

Tuusulasta löytyvät ladut ja tarvittaessa vuokravälineet

Tuusulanjärven matkaluistelurata ja ladut ovat tarjoavat talvisin mainion tavan liikkua järvellä. Tuusulanjärven jään kantavuuteen ja kuntoon liittyviä ilmiöitä seuraa Jäähavaintomiehet Facebook-sivuillaan, josta voi tarkistaa tuoreimman tilanteen.

Myös Tuusulanjärvestä kertovalta sivulta löydät ajantasaista tietoa järven ja reittien tilanteesta sekä lisätietoa esimerkiksi välineiden vuokraamisesta. Lähtöpaikat Tuusulanjärvelle: Gustavelund (Kirkkotie 36) ja kirkkoranta (kirkon vierestä, Kirkkotie 34)

Tuusulassa on lisäksi useita kunnan ylläpitämiä hiihtolatuja, mm. urheilukeskuksen ja Sikokallion ladut ovat hiihtäjien suosiossa. Latutilanteen voi tarkistaa hiihtoladut-sivulta. Samalta sivulta löydät muuten myös tiedot Jokelan Notkopuiston ja Hyrylän Urheilukeskuksen pulkkamäistä.