Selkokirjavinkkejä nuorille

Bagge, Tapani: Polttava rakkaus

 

15-vuotias Elvis on innoissaan, kun Marita tulee bändiin mukaan. Heti ensimmäisellä keikalla Elvis kuitenkin putoaa lavalta ja katkaisee koipensa. Kesä on pilalla ja bändiura katkolla. Onnistuuko elvis pääsemään takaisin bändiin? Voittaako hän maritan rakkauden? rennon hauska tarina.

 

Kaivosoja, Leena: Helsingin alla

 

Alva ei muista kolmesta ensimmäisestä vuodestaan mitään. Alva tapaa salaperäisen niden, joka kertoo hänelle kaupungista Helsingin alla. Kun Alvan kaveri Joel näkee, että Alva katoaa maan alle, hänen on pakko seurata perässä. Kolmikko tempautuu jännittävään seikkailuun ja taisteluun pahaa vastaan.

 

Kaivosoja, Leena: Kotitekoisen poikabändin alkeet

 

Ysiluokkalainen Rene ei halua olla enää huomaamaton. Hän päättää perustaa poikabändin. Mutta miten voi perustaa bändin, jos ei osaa soittaa eikä laulaa? Ensin pitää saada pari kaveria mukaan. Huumori ja vauhdikkaat juonenkäänteet tempaavat lukijan mukaansa.


Kartio, Johanna: Baskervillen koira

 

Charles Baskerville löydetään kuolleena. Ruumiin vieressä on suuria koiran tassunjälkiä. Vanha tarina kertoo, että suuri musta koira vainoaa Baskervillen suvun jäseniä. Onko baskervillen koira palannut takaisin? Vai murhattiinko Charles Baskerville? Sherlock Holmes ja Tohtori Watson ryhtyvät ratkaisemaan arvoitusta. Salapoliisikertomusten klassikko.

  

Kartio, Johanna: Häräntappoase

 

Koulu on loppu ja kesä edessä. Allun kesälomasuunnitelmat menevät uusiksi, kun äiti lähettää hänet sukulaisten luo heinätöihin. Hikiset peltotyöt ja tylsä maalaiskylä ei paljon Allua kiinnosta. Kylällä vastaan astelee puoleensavetävä Kerttu. Siitä alkaa rakkauden, kiihkon ja epävarmuuden kesä.


Korolainen, Tuula: Taivas punastuu

 

Runoja luonnosta ja rakkaudesta. Nuorille suunnattu runokokoelma johdattaa japanilaisiin haiku- ja tankarunoihin.

 

Männikkölahti, Hanna: Punainen kuin veri, Valkea kuin lumi, Musta kuin eebenpuu

 

Salla Simukan kansainvälisesti menestynyt jännittävä Lumikki-trilogia. Punainen kuin veri teoksessa lukiolainen Lumikki Andersson alkaa selvittää veristen setelien mysteeriä ja joutuu hengenvaaraan. Toisessa osassa valkea kuin lumi Lumikki lomailee Prahassa ja tapaa tytön joka väittää olevansa Lumikin sisko. Sarjan päätösosassa musta kuin eebenpuu lumikki alkaa saada pelottavia viestejä ja häntä seurataan. kuka tietää lumikin menneisyydestä enemmän kuin hän itse?

  

Rajala, Pertti: Kolme muskettisoturia / Robinson Crusoe

 

Kirja sisältää kaksi klassikkokirjaa. Molempien seikkailukirjojen tapahtumat sijoittuvat 1600-luvulle. Kolme muskettisoturia kertoo herra d'Artagnanin sekä Athoksen, Aramiksen ja Portoksen, eli kolmen muskettisoturin seikkailuista. Hurja seikkailu vie heidät Ranskasta Englantiin.

Robinson Crusoe taas taas elää yksinään autiolla saarella laivansa haaksirikkouduttua. Saarella Robinson kokee monia seikkailuja.

 

Rajala, Pertti: Seitsemän veljestä

 

Suomalaisen kirjallisuuden klassikkoteos, joka kertoo Jukolan veljesten vaiheista. Kansalliskirjailija Aleksis Kiven pääteos ilmestyi 1870.

 

Slotte, Jolin: Maresi

 

Punaisessa luostarissa köyhät ja vainotut tytöt saavat kodin ja koulutuksen. Yksi tytöistä on Maresi, joka rakastaa kirjoja ja uuden oppimista. Jai on paennut luostariin väkivaltaa ja pahuutta. Eräänä päivänä luostari joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Palkittu ja jännittävä fantasiaromaani.

 

 

Takala, Tuija: Lauralle oikea

 

Laura täyttää 25 vuotta ja etsii elämänsä rakkautta. Romaani kertoo ystävyydestä ja ihastumisesta. Kirjaa voi kutsua selkokieliseksi "chic litiksi", koska se kuvaa nuoren naisen suruja ja iloja kevyellä otteella.

 

Tiainen, Marja-Liisa: Hiekalle jätetyt muistot

 

7-vuotias Emma viettää lomaa perheineen Khao Lakissa Thaimaassa. Hän on isänsä kanssa rannalla, kun mereltä vyöryy tsunami. Jättiläisaalto murskaa talot ja hotellit. Emman perhe menehtyy, vain Emma selviää. Vuosia myöhemmin Emma palaa takaisin Khao Lakiin. Hän haluaa löytää miehen, joka pelasti hänet. Koskettava tarina surusta ja selviytymisestä.

 

Tiainen, Marja-Liisa: Poika joka katosi

 

Hannan elämä romahtaa, kun hänen pikkuveljensä Mikko katoaa eräänä talviyönä mopollaan. Mikon mopo löytyy myöhemmin metsästä. Mitä Mikolle on tapahtunut? Onko hän joutunut rikoksen uhriksi? Veljen katoaminen vaikuttaa Hannan koko perheen elämään. Tarinassa on murhetta, mutta myös toivoa.

 

Tiainen, Marja-Liisa: Tyttö lukitussa huoneessa

 

Tara on suomessa asuva kurdityttö, joka käy koulua. Taralla on ankara isä, joka vahtii tytärtään. Tara kapinoi sääntöjä vastaan ja tapailee ystäviään. Kun Tara tulee täysi-ikäiseksi, perhe valitsee hänelle aviopuolison. Tara alkaa pelätä henkensä puolesta ja pakenee turvakotiin. Onko hän turvassa missään?


Tuohimetsä, Riikka: Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita

 

Zombeja, aaveita ja hirviöitä. Kemianopettajan käsi haisee päivä päivältä pahemmalta. Tivolista voitettu nukke ei olekaan ihan tavallinen. Piritan uudessa koulussa on outo tunnelma. Karmea, kiehtova ja ilkikurinen tarinakokoelma, joka sisältää lyhyitä tarinoita.

 

Tuohimetsä, Riikka: Rambo

 

Kahdeksasluokkalainen Rambo on tottunut selviytymään yksin, kun äiti on masentunut. Rambo pääsee kesälomalla mökille ja kohtaa aikuisia, jotka välittävät. Mökille saapuu myös niskojaan nakkeleva Liina. Hauska ja koskettava nuoren kasvukertomus.

 

Tuominen, Tiia-Maria: Hanna

 

Hanna haluaa opiskella ja rakastaa. Hän ei kerro muille ajatuksistaan eikä perheensä ongelmista. Hannalla on tulevaisuuden suunnitelmia, mutta hän kohtaa epätasa-arvoa. Miten käy nuoren naisen unelmien? Hanna on Minna Canthin pienoisromaani vuodelta 1886.

 

Werkmäster, Johan: Dracula

 

Jonathan matkustaa Transilvaniaan tapaamaan Kreivi Draculaa. Hän huomaa, että Dracula ei ole mikä tahansa kreivi vaan vampyyri. Jonathan ryhtyy taistelemaan yhdessä ystäviensä kanssa Draculan pahuutta vastaan. Kauhukirjallisuuden klassikko.