Hyvinvointia ja osallistumismahdollisuuksia asukkaille – asuntomessualueen kyläkaupungin yhteisöllisyyden idut elämään

19.08.2020

Tuusulassa on monenlaisia vapaa-ajan harrastus- ja viettomahdollisuuksia; on eri ikäisille suunnattua ryhmätoimintaa ja yhdessä oppimista, mutta myös omaehtoinen harrastaminen on mahdollista vaikkapa luonnossa liikkumisen muodossaKuntalaisten hyvinvointiin ja osallistumismahdollisuuksiin kiinnitetään huomioita monin eri tavoin.  

Harrastus- ja osallistumismahdollisuuksia laajalla kirjolla 

Tuusulan opisto tarjoaa laajan opintotarjonnan niin kielistä taiteeseen, kädentaitoihin kuin liikuntaankin. Opisto järjestää kursseja Hyrylässä ja Kellokoskella. Jokelassa puolestaan toimii Jokelan kansalaisopisto. Tuusulan kuvataidekoulu tarjoaa 5–20-vuotiaille lapsille ja nuorille mahdollisuuden opiskella kuvataiteita pitkäjänteisesti, ollaanhan Tuusulassa 1800- ja 1900-lukujen taitteen Suomen kultakauden taiteilijoiden jalanjäljillä. Lisäksi taiteen perusopetusta on mahdollista opiskella musiikin, tanssin, sirkustaiteen ja käsityön saralla.  
 
Vapaa-aikapalvelut järjestävät monipuolisia ja helposti saavutettavia liikuntamahdollisuuksia omaehtoisen liikkumisen tueksi. Ohjattua liikuntaa on tarjolla myös niille, joiden liikuntakyky on syystä tai toisesta heikentynyt. Ohjattuja liikuntaryhmiä toteutetaan yhteistyössä paikallisten yhteistyökumppanien kanssa.  
 
Liikuntaa, virkistystä ja kulttuuritoimintaa järjestetään laajasti paikallisten yhdistysten, yhteisöjen ja muiden tahojen toimesta. Tuusulalaiset urheiluseurat mahdollistavat useita eri liikuntamuotoja ja olosuhteita eri lajien parissa, kulttuuriyhdistykset puolestaan mahdollisuuden itsensä toteuttamiseen ja muut yhdistykset ja yhteisöt esimerkiksi mahdollisuuksia vapaaehtoistoimintaan ja vertaistukeen. 

Rykmentinpuiston asuntomessualue mahdollistaa yhteisen arjen 

Asuntomessujen jälkeen messukotien asukkaat muuttavat alueelle ja on aika aloittaa arki yhdessäUusi asuinalue mahdollistaa yhteisöllisen kyläkaupungin toimintakulttuurin, jossa aktiivisella osallisuudella on vahva jalansija. Messualueen laaja puisto mahdollistaa yhteiset kokoontumiset ja virikkeelliset toimintamahdollisuudet. Itse toiminta on nyt tulevista asukkaistaan kiinni. Lisäksi eloa paikan päälle voivat tuoda paikalliset toimijat.

Asuntomessualueelle on syntynyt sen rakentumisen myötä yhteisöllisiä mahdollisuuksia niin työskentelyyn kuin vapaa-aikaankin. Kortteleiden väleihin rakennetut aukiot mahdollistavat esimerkiksi lasten pelit ja leikit, ja monet alueelle sijoitetut penkkiryhmät ystävien tapaamismahdollisuudet vaikkapa piknikin äärellä.  

Puustellinmetsän puistoksi nimetty puistoalue mahdollistaa lähiviljelyn ja yhteisen hyötypuutarhan perustamisen sekä monet muut yhteiset puuhat asukkaiden ja vierailijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Puiston lähiliikuntapaikka innostaa pitämään kuntoaan yllä monipuolisten laitteiden avulla, ja lapset nauttivat leikkipuiston välineissä kiipeilyn- ja vauhdinhurmasta.  

Paikalliset toimijat pohtimaan yhteisöllisyyden toteutustapoja

Tuusulan kunta kutsuu edustajat kahdeksasta paikallisesta eri järjestöstä kävelykierrokselle asuntomessualueelle Kansalaisvaikuttamisen päivänä 27.8. klo 14.30. Kävelykierroksen aikana mietitään ja keskustellaan siitä, mitkä ratkaisut tukevat yhteisöllisyyttä alueellakun arki messujen jälkeen koittaa.  

 

Tuusulasta löydät itsellesi harrastuksen tai ryhmän, jossa viihdyt – tutustu tarjontaamme! 

Tuusulan opisto: www.tuusula.fi/opisto
Jokelan kansalaisopisto: https://peda.net/jokela 
Tuusulan taiteen perusopetus: www.tuusula.fi/taiteenperusopetus
Tuusulan liikuntapaikat: www.tuusula.fi/liikunta  
Tuusulan yhdistykset: www.tuusula.fi/yhdistykset
Tuusulan lähimetsät: www.tuusula.fi/lahimetsat
Tuusulan puistot: www.tuusula.fi/puistot 

Takaisin