Blogi

21. marraskuuta 2023 17.10

Lapsilla on oikeus vaikuttaa

Ensimmäinen TET-päiväni osui täydellisesti lapsen oikeuksien päiväksi. Pääsin kuuntelemaan ja osallistumaan Katjan (Tuusulan yhteisömanageri) ja kansanedustaja Eemeli Peltosen pitämiin oppitunteihin. Aamun ensimmäinen tunti pidettiin Kellokosken koululla ja 9G-luokalla. 

Oppitunneilla puhuimme vaikuttamisen keinoista, sen arvosta ja erilaisista vaikuttamisen esimerkeistä. Sain myös kuulla Eemelin todella kiinnostavan tarinan, mikä sai minut ymmärtämään, miksi Eemeli on kansanedustaja nykyään. Oma lempikohtani Eemelin puheessa, kun hän kertoi, miten oppilaskunta oli saanut pidettyä presidenttipaneelin lukiolla. Ja saanut jopa Ylen kuvaamaan sen. Tämä tarina on mielestäni hyvä esimerkki siitä, mihin kaikkeen pieni määrä ihmisiä pystyy, kun on idea ja tahtoa. 

Katjan puhe oli pitkälti siitä, miten kaikenikäiset voivat vaikuttaa ja miksi vaikuttaminen kannattaa. Itse en paljoa puheisiin osallistunut, mutta lopussa minä sain sanoa pari esimerkkiä vaikuttamistilanteista omassa elämässäni ja pääsin kommentoimaan Eemelin tarinaa. Mielestäni päivä onnistui hyvin vaikken paljoa itse puhunutkaan, sain kuulla Eemelin tarinan ja pääsin kuulemaan kuinka monella eri tavalla voin vaikuttaa.

Yksi ehkä minulle vieläkin kiinnostavimmista kysymyksistä, jonka kysyin Eemeliltä, oli kummalla on enemmän tunnearvoa, sillä että joku laittaa sinulle somessa viestiä vai pienimuotoinen mielenosoitus. Eemelin mielestä molemmat herättävät saman tunnereaktion, mutta siitä olen erimieltä, koska kynnys siihen, että laittaa somessa viestin on paljon pienempi. Kyllä sekin herättää tunnereaktion, mutta se varmasti saa ongelman tuntumaan pienemmältä toisin kuin mielenosoitus, johon on pitänyt kerätä väkeä, varata aikaa ja tulla paikan päälle. Se saa mielestäni suuremman tunnereaktion aikaan, koska kaikkien heidän, ketkä ovat osoittamassa mieltänsä, tunteet ja energia heijastuu silloin kaikkiin ympärillä oleviin, jolloin reagoimme suuremmin.

Sain myös Tuusula brändättyä karkkia päivän päätteeksi :) 

Nino Kinnarin koulu 9E 

Näytä kuva

TUNNISTEET: Osallisuus