Blogi

1. joulukuuta 2023 14.00

Olen tajunnut miten paljon meidän nuorten ääntä arvostetaan ja tarvitaan päätöksiä tehdessä

Toinen tet-viikko alkoi toimistopäivillä. Sain maanantaina oman toimistoni (sohvatuolin pöydällä) ja pääsin tarkistamaan ensiapulaukkujen sisältöä. Tarkistin laukkujen vanhentumispäivän ja sisällön. Sitten pääsin aloittamaan työn, jota jatkoin vielä seuraavanakin päivänä, eli inventaarion teko. Aloitin laskemalla satoja mukeja ja satoja geelipusseja. Seuraavana päivänä äänikirjaa kuunnellessa avasin vanhoja joulupusseja ja lajittelin niiden sisältöä lajittelua. Inventaario on tylsin mutta myös helpoin olemassa oleva työ.  

Vaikea ja kiinnostava deliberatiiviinen demokratia 

Keskiviikkona pääsin deliberatiivisen demokratian juhlaseminaariin. Sain kuulla miten deliberatiivinen demokratia toimii. Aihe oli aika vaikea oppia, se oli täysin uutta, mutta myös todella kiinnostava. Tämä deliberatiivinen demokratia on mielestäni kiinnostava ja aika toimivan kuuloinen toimintatapa. Tämän hetkisen käsitykseni mukaan deliberaatiolla tarkoitetaan demokratiassa erilaisista aiheista järjestettäviä kokoontumisia, paneeleita ja jutteluhetkiä. Niihin kutsutaan erilaisia ihmisiä täysin sattumalta ja heidät perehdytetään johonkin tiettyyn aiheeseen. Tämän jälkeen he juttelevat omista mielipiteistään ja heidän ajatuksensa viedään eteenpäin päätöksentekijöille. Kuvaisin sitä ainakin teoriassa tasa-arvoisena ja fiksuna, mutta ikinä ei voi tietää miten kaikki toimii oikeassa elämässä.

Torstaina 30.11 pääsin Jokelan kuntalaisiltaan. Pääsin näkemään ja kuulemaan monesta eri Tuusulan projektista ja tapaamaan niiden suunnittelijoita. Huomasin, että Tuusulaan on tulossa paljon kouluja ja kampuksia, mutta puhutuin muutos oli kuitenkin apteekin lampi. En tiedä mikä myyttinen nuoruuden lähde tämä lampi on, mutta se on selvästi tärkeä ja sitä halutaan parantaa. Tapahtuman aikana tapasin myös Tuusulan pormestarin.

 

Tet-viikko muovasi käsityksiä kunnasta ja nuorten osallisuudesta

Perjantai on viimeinen päiväni täällä. Aloitin päiväni tarkastamalla joulukortteja ja laskemalla niitä, eli aika tavallista hommaa. Mutta sitten sain työkseni tehdä tämän blogin loppuun, joten tästä alkaa analyysini ja ajatukseni TET-jaksosta Tuusulan kunnan osallisuustiimissä.

Tämä viikko on muokannut ajatusmaailmaani siitä, että miten kunta pyörittää asioita. Ennen tätä viikkoa en arvostanut niin paljoa kaikkea mitä kunnat tekivät. Kaikki tapahtumat, roskikset ja frisbeegolfradat ovat olleet enemmänkin sellaisia jotka ovat aina olleet tällä. Tai sitten niitä on tarvittu enemmän. Ja jos niitä ei ole heti tullut, silloin minua ei ole kuunneltu. Mutta tämä viikko on opettanut paljon.

Kaikki ei ole itsestäänselvyyksiä, kaikkeen mitä kunta tekee kuluu aikaa ja rahaa. Kaikki mitä toivot ei voi tapahtua silmänräpäyksessä. Tämä on ollut myös hyvä muistutus siitä, että kunnallakin on ihmisiä töissä. Ei he voi olla jumalia ja luoda mitä vaan milloin vaan. Tämä viikko on myös kasvattanut kiinnostustani vaikuttamiseen. Osa tästä kiinnostuksesta syttyi kun kiersin Katjan ja Eemelin kanssa kouluja puhumassa vaikuttamisesta ja osa syttyi deliberaalisen demokratian juhlaseminaarissa. Tähän liittyy myös se, että olen tajunnut miten paljon meidän nuorten ääntä arvostetaan ja tarvitaan päätöksiä tehdessä.

Kaiken kaikkiaan olen iloinen, että pääsin tänne tettiin olen oppinut paljon uutta ja päässyt tapaamaan uusia ihmisiä.

Kiitos tästä TET-jaksosta Tuusulan kunnan osallisuustiimi!

Terveisin, Nino

 

 

Näytä kuva

TUNNISTEET: Osallisuus