Lukukoira Eino

Lukukoira Eino. Kuva: Anniina Keiskander

Lukukoira Eino on kuukausittain tavattavissa Hyrylän kirjastossa. Eino tekee nurmijärveläisen emäntänsä Anne Komsin mahdollistamaa vapaaehtoistyötä.

Miten koira sitten auttaa lapsia lukemaan?

- Koira ei koskaan keskeytä, eikä arvostele. Se on lähellä ja läsnä lapselle, joka voi lukemisen yhteydessä sitä rapsuttaakin, valottaa Komsi eläimen läsnäolon merkitystä.

Lukuhetken aikana koira kuuntelee omalta paikaltaan ja välillä haisteleekin lasten varpaita. Eino on rodultaan tanskandoggi, mutta perusrauhallisenkoiran ulkomuoto ei pieniä lukemaan opettelevia lapsia ole pelottanut.

- Kirjastokeikoilla on käynyt myös lapsia, joilla on koirapelkoa. Nämä lapset eivät välttämättä tule silittämään, vaan tutustuvat koiraan vanhempansa sylistä, kertoo Komsi ilmeisen hyvin toimivasta 'siedätyshoidosta'.

Anne Komsi tekee kuukausittain kahden koiransa kanssa 5-6 keikkaa, osan näistä esimerkiksi vanhainkodeissa. Vapaaehtoistyötä tekevä Komsi painottaa, siitä saa myös paljon itselle.

- Välillä rankkojen työpäivien jälkeen ei aina jaksaisi lähteä keikalle, mutta aina sieltä hyvillä mielin tulee kotiin. Mukana olevien vanhempien ja lasten ilmeistä näkee aina, miten tärkeää toiminta on.

Miten toimintaan pääsee mukaan?

Onko sinulla 'karvakaveri', jonka kanssa olisit kiinnostunut osallistumaan eläinavusteisesti tehtyyn vapaaehtoistyöhön? Eino ja Anne suosittelevat ottamaan yhteyttä Suomen Karva-kavereihin.

Karva-kaverit kehittää eläinavusteista työskentelyä ja sen toiminta on avointa myös muille eläinlajeille (esimerkiksi marsut, hiiret, puput ja kissat). Mukaan pääsevät eläimet läpäisevät kaikki yhdistyksen järjestämän testin, jolla selvitetään, sopiiko eläin työhön.

Miten pääsen kuuntelemaan lukukoiraa?

Varmista, milloin lukukoira on seuraavan kerran tavattavissa ja varaa 15 minuutin lukuaika kirjastosta (puh. 040 314 3444 tai lapset.kirjasto (at) tuusula.fi).