Tuusulalaiset Ukrainan kriisiä pakenevien kotimajoittajina

07.03.2022

Monet tuusulalaiset ovat ilmaisseet halunsa auttaa Ukrainasta pakenevia, ja Tuusulan kunta haluaa kiittää näistä solidaarisuuden osoituksista.

Hyvä tapa auttaa on osallistua Ukrainan tukemiseen organisoitujen valtakunnallisten avustuskanavien kautta. Näitä ovat esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Unicef, Pelastakaa Lapset ry ja Kirkon ulkomaanapu.

Kotimajoitus Ukrainasta pakeneville

Maahanmuuttovirasto kehottaa ukrainalaisten kotimajoittajia ottamaan yhteyttä ja ilmoittamaan majoitettujen henkilöiden tiedot. Ohjeet ilmoittamiseen löytyvät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta osoitteesta https://migri.fi/ukk-ukraina.

Myös kunnan maahanmuuttopalvelut toivoo saavansa tiedon kodeissa majoitettavista ukrainalaisista. Yhteyttä voi ottaa maahanmuuttokoordinaattoriin.

Jos suunnittelet kotimajoitusta, saat asiantuntevaa neuvontaa ja ohjausta Kotimajoitusverkostolta. Verkostosta voi lukea lisää osoitteesta www.kotimajoitusverkosto.fi.

Muistathan, että turvapaikkaprosessissa olevat henkilöt saavat palvelunsa vastaanottokeskuksesta, eivät kunnasta. Vastaanottokeskus on hyvä vaihtoehto etenkin välittömästi maahantulon jälkeen, ja kotimajoitusta voi tarjota myöhemmässäkin vaiheessa yhteistyössä vastaanottokeskuksen kanssa.

Tällä hetkellä kaikkia Keski-Uudellemaalle saapuvia ukrainalaispakolaisia ohjeistetaan hakemaan turvapaikkaa poliisilta. Keski-Uudellamaalla turvapaikanhakijoiden rekisteröitymisiä hoitaa keskitetysti Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisin toimipiste: https://poliisi.fi/helsinki-vantaan-lentoaseman-palvelupiste-lupapalvelut 

Turvapaikkaa hakenut henkilö ohjataan tämän jälkeen vastaanottokeskukseen. Henkilö voi myös järjestää majoituksensa itse, mikäli ei halua mennä vastaanottokeskukseen. Vastaanottokeskuksessa oleva henkilö voi sopia yksityismajoituksesta vastaanottokeskuksen kanssa.

Palvelut ennestään Tuusulassa asuville ukrainalaisille

Ennestään Tuusulassa asuvia ukrainalaisia ja heidän perheenjäseniään palvelee kunnan maahanmuuttokoordinaattori.

Kunta varautuu kriisin välillisiin vaikutuksiin

Maahanmuuttopalvelut on tehnyt erillisen varautumissuunnitelman siltä varalta, että pakolaisten määrä kunnassa kasvaa suuresti. Kaikilla kunnan toimialueilla varaudutaan Ukrainan kriisin välillisiin vaikutuksiin.

Verkkosivulla vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin

Lisätietoja Ukrainan kriisiin vastaamisesta kunnassa voi lukea osoitteesta www.tuusula.fi/ukraina.

Sivulta löytyy tietoa:

  • kunnan avustuksesta ja muista tuen osoituksista Ukrainalle
  • kunnan varautumisesta pakolaisten auttamiseen
  • kuntalaisten tavoista osallistua ukrainalaisten tukemiseen
  • neuvoja jo Tuusulassa asuville ukrainalaisille ja pakolaisten majoittajille
  • kotitalouksien varautumisesta kriisin välillisiin vaikutuksiin
  • väestönsuojista
  • Ukrainan tilanteen ottamisesta puheeksi lapsen kanssa
  • avusta sodan herättämään huoleen.

 

Lisätiedot:

Pormestari Kalle Ikkelä, 040 314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kansliapäällikkö Virpi Lehmusvaara, 040 314 3401, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Maahanmuuttokoordinaattori Kristiina Illikainen, 040-314 3382, kristiina.illikainen@tuusula.fi

 

 

Takaisin