Joutsenmerkki Päiväkoti Martta Wendelinille

30.08.2022 klo 14.05

Tuusulan Hyrylään valmistunut Päiväkoti Martta Wendelin on saanut rakennuksen ympäristöystävällisyyttä osoittavan Joutsenmerkin. Merkistä kertova kilpi kiinnitettiin tänään paikoilleen päiväkodin julkisivuun. Samalla päiväkodin sisäänkäyntitiloihin sijoitettiin merkin käyttöoikeudesta kertova sertifikaatti.

Luovutustilaisuudessa Tuusulan kunnan edustajat korostivat kunnan sitoutumista kestäviin ja ympäristökuormaa minimoiviin ratkaisuihin.

2D3A0802

- Tuusulassa on meneillään historiallisen suuri panostus kunnan palveluverkon kehittämiseen ja ajanmukaistamiseen. Kaikessa otetaan huomioon ratkaisujen vaikutukset sekä käyttäjien että ympäristön kannalta, sanoo Tuusulan pormestari Kalle Ikkelä.

Elokuun alussa käyttöön otettu päiväkoti on rakennettu Joutsenmerkin kriteerien mukaisesti. Valituilla rakennusmenetelmillä ja -materiaaleilla tavoitellaan energiatehokkuutta, ekologisuutta ja hyvää sisäilmanlaatua. Valintojen tarkoituksena oli saada rakennus, jossa on terveellistä ja turvallista oleskella ja työskennellä.

- Kunnilla ja kaupungeilla on tärkeä rooli rakennusalan suunnannäyttäjinä. Energiatehokkuuteen ja tilojen terveellisyyteen kannattaa todella panostaa. Sen ovat huomanneet myös monet Joutsenmerkittyjen koulujen ja päiväkotien käyttäjät. Tiloissa on helppo hengittää, ja samalla voi luottaa, että energia- ja ympäristöasioista on huolehdittu, sanoo Joutsenmerkkiä hallinnoivan Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen.

Martta Wendelin on 10-ryhmäinen päiväkoti, jossa päivähoitopaikkoja on noin 200 lapselle. Tarkkaan harkittujen tilaratkaisujen ansiosta lapset voivat toimia heille tärkeissä omissa pienryhmissä. Samalla iso päiväkotiyksikkö tekee sijaisjärjestelyiden toteuttamisesta helpompaa. Tiloissa on myös esimerkiksi liikuntasali, ateljee, ruokahuone ja toimistotiloja. Päiväkodilla on lisäksi iso piha.

Kaikki rakennuksen tilat on suunniteltu monikäyttöisiksi ja muuntojoustaviksi, joten niistä on iloa sekä päiväkodin henkilökunnalle ja lapsille että muille kuntalaisille.

- Koska rakennus on alun perin suunniteltu päiväkodiksi, käytännön vaatimukset ja toiveet on voitu ottaa hienosti huomioon, toteaa Päiväkoti Martta Wendelinin johtaja Piia Malkki.

Alusta loppuun ympäristö huomioiden

Rakennusmateriaalit ovat ympäristöystävällisiä ja pienentävät hiilijalanjälkeä. Materiaalina käytetään massiivipuisia CLT-elementtejä, ja rakennuksen ulkovuoraus on sään vaihteluja kestävää lehtikuusipaneelia. Työmaa huputettiin rakentamisen ajaksi, jotta rakenteiden kostumisriski työmaa-aikana saatiin mahdollisimman pieneksi. Rakennuksen sijainti on tarkkaan harkittu. Ilmanlaatu- ja melututkimuksilla varmistettiin, että paikka on hyvä ja turvallinen lapsille.

- Tavoitteenamme on ollut kokonaisuus, joka varmistaa lasten hyvinvoinnin ja antaa parhaat mahdolliset lähtökohdat oppimiseen, kertoo Tuusulan sivistysjohtaja Tiina Simons.

Joutsenmerkki on Suomen ja Pohjoismaiden tunnetuin ympäristömerkki. Se voidaan myöntää ympäristön kannalta parhaimpiin kuuluville tuotteille ja palveluille. Rakennusten osalta merkin myöntämisprosessissa arvioidaan esimerkiksi energiankulutusta, sisäilmastoa, äänimaailmaa sekä yksittäisten rakennusmateriaalien ympäristö- ja terveyskuormitusta. Myös rakennusprosessin kokonaisvaltainen laadunvarmistus on tärkeää.

Suomessa on toistaiseksi muutamia kymmeniä Joutsenmerkin saaneita tai merkkiä tavoittelevia rakennuksia. Pohjoismaissa Joutsenmerkittyjen rakennuskohteiden määrä on kolminkertaistunut kolmessa vuodessa: asuntoja ja taloja on valmiina tai rakenteilla jo lähes 50 000.

2D3A0838

2D3A0830

Lisätiedot:
Päiväkoti Martta Wendelinin johtaja Piia Malkki,
piia.malkki@tuusula.fi, puh. 040 314 3351
Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen, riikka.holopainen@ecolabel.fi, puh. 040 571 0364

Takaisin