Tuusulassa käynnistyy ruoka-apu ukrainalaisille

12.10.2022

Tuusulan kunta on käynnistämässä yhteistyössä alueen vapaaehtoistoimijoiden, ukrainalaispakolaisten ja K-kauppias Pasi Hentilän kanssa ruoka-apua ukrainalaisille lokakuun lopussa. Tarve toiminnalle syntyi, koska myös Tuusulan alueella on jo yli 100 ukrainalaispakolaista.

Syntyi idea perustaa Tuusulaan ihan oma ruoka-avustuspiste vapaaehtoisaktiivin Carita Ljungbergin toimesta ja kunnan maahanmuuttopalvelut alkoi kartoittaa vapaita tiloja kunnalta ruoka-avun käynnistämiseksi. Kunta tarjoaa alkusysäyksen toiminnalle tarjoamalla tilat ja peruskalusteet toimintaan. Vapaaehtoistoimintaan on nyt jo lupautunut mukaan kaksi ukrainalaispakolaista Tuusulan alueelta sekä muutamia suomalaisia vapaaehtoisia. Toimintaan tarvitaan lisää vapaaehtoisia, jotta toimintaa saadaan pyöritettyä myös jatkossa vapaaehtoisvoimin. Myös itse ukrainalaisia on tarkoitus pyytää lisää mukaan talkoovoimin pyörivään toimintaan, koska moni myös heistä on ilmaissut halunsa toimia vapaaehtoistehtävissä.

Toiminta käynnistyy 26.10.2022 ja ruoka-apupisteen on tarkoitus olla auki kerran viikossa keskiviikkoisin klo 18–19. Ruokajakelupiste sijaitsee Hyryläntien ja Koskenmäen polun kulmauksessa (Koskenmäen polku 4, Seniorishopin vasemmalla puolella). Ruoka-apu juuri ukrainalaisille on tällä hetkellä perusteltua siksi, että suurin osa heistä elää vastaanottorahan turvin, joka on hyvin pieni eikä heillä ole vielä ole kotikuntaoikeutta. Ilman kotikuntaoikeutta henkilön oikeudet suomalaisessa palvelujärjestelmässä ovat rajatut. Kaikille avointa ruoka-aputoimintaa järjestää muun muassa Tuusulan seurakunta diakoniaruokailujen muodossa.

Ruoka-avussa keskitytään helposti säilyvien ruokatarvikkeiden lahjoittamiseen, kylmätuotteita ei voida ottaa vastaan. Suurin tarve on yleisesti yksinkertaisille perustuotteille, kuten esimerkiksi vehnäjauholle, sokerille, ruokaöljylle, kahville, teelle sekä hygieniatuotteille (vessa-ja talouspaperi, pyykinpesuaine, shampoo). Ruoka-apupiste ei ota vastaan muita lahjoituksia, vaan keskittyy vain säilyvien ruokatarvikkeiden lahjoittamiseen. Ruoka-apua tarvitsevia pyydetään näyttämään vastaanottokeskuksen myöntämä henkilökortti, jotta voidaan varmistua siitä, että ruoka-apu kohdentuu oikeille henkilöille.

Tiedotamme ruoka-aputoiminnasta vielä uudestaan juuri ennen toiminnan käynnistymistä kunnan verkkosivuilla. 

Miten mukaan ukrainalaisten ruoka-aputoimintaan tai haluan lisätietoa aiheesta:

Järjestämme infotilaisuuden aiheesta kiinnostuneille keskiviikkona 19.10.2022 Teamsillä klo 18.30–19.30.

Ilmoittautumiset infotilaisuuteen ja muut mahdolliset tiedustelut sähköpostitse:
maahanmuuttokoordinaattori Kristiina Illikainen, kristiina.illikainen@tuusula.fi tai
Carita Ljungberg, carita.ljungberg@luottamus.tuusula.fi

Takaisin