PÄÄÄÄNI! – Outsider-taidetta Kellokosken sairaalamuseolla 10.6.–13.8.2023

19.04.2023

The Multivoiced Artists Collectiven taitelijoita yhdistää se, että he kaikki kuulevat ääniä.  Osan heistä elämänpolut ovat kulkeneet Kellokosken sairaalan kautta. Mutta: Jos äänet selitetään vain sairauden oireina, joudutaan pian umpikujaan. Äänet voi ja pitää nähdä myös merkityksellisinä ja rikastuttavina. Sisältä kumpuavalla taiteellaan kollektiivi purkaa ennakkoluuloja ja avaa ihmismielen ihmeellisiä avaruuksia.

Kellokosken sairaalamuseo täyttyy 10.6.–13.8.2023 The Multivoiced Artists Collectiven Outsider Art -taiteesta: maalaustaiteesta, performansseista, grafiikasta, videotaiteesta, installaatioista. Termi Outsider Art viittaa taiteelliseen toimintaan, joka on valtavirran ulkopuolella tai jopa sitä vastaan. Outsider-taiteilijat ovat hallitsevaan normiin nähden ulkopuolisia, usein näkymättömiksi vaiettuja.

Henkilö ja taideteoksia

Henna Paasonen ja teokset Oranssi ääntenkuulija (omakuva) sekä Sininen äänimaailma ja Oranssi äänimaailma. Kuva: Suomen Moniääniset ry

Näyttelyn nimikkoteos, ääniteos Pääääni! on koostettu Henna Paasosen sisäisistä äänistä (yhteisteos Jaap Kleveringin kanssa).

– Äänimaailmani on värikäs ja iloinen. Voin luoda sen pohjalta, kommunikoida sisäisesti ja muiden ihmisten kanssa. Maalatessani tunnen näyttäväni kasvoni ja saavani itselleni äänen, Henna Paasonen kertoo.

Kellokosken sairaalamuseon rosoiset tilat tarjoavat upeat puitteet outsider-taiteelle. Museorakennus valmistui sairaalan ensimmäisen oman lääkärin virka-asunnoksi vuonna 1930. Pääääni! -näyttely laajenee rakennuksen kellariin ja vintille, Galleria Alitajuntaan ja Galleria Yliminään. Perusnäyttelykerroksessa piirtyy esille länsimaisen psykiatrian kehityskaari, sen helmet ja hairahdukset lobotomiasta taideterapiaan.

Outsider-taiteen ajatellaan juontuvan juuri mielisairaaloista. 1800-luvulla lääkärit alkoivat kerätä ja säilyttää potilaiden töitä diagnostisiin tarkoituksiin. Taustalla vaikuttivat Jungin ja Freudin teoriat alitajuisesta. Läntinen maailma oli avautumassa uusille vaikutteille ja mielisairaalat työstivät yhteiskunnallisen toiseuden juurisyitä. Kellokosken kylällä tämä suvaitsevuus inhimillistä kirjoa kohtaan istuu yhä lujassa.

Pääääni! -näyttelyn avajaiset pidetään lauantaina 10. kesäkuuta Kellokosken uhkeassa sairaalakartanossa eli sittemmin outsider-taiteen edelläkävijäksi tunnustetun Prinsessan palatsissa (rak. 1888). Näyttelyn avaa Kellokosken entinen ylilääkäri ja yhteiskunnallinen aktivisti Ilkka Taipale.

Pääääni! -näyttelyyn, Kellokosken sairaalamuseoon sekä avajaispäivän 10.6. tapahtumiin on vapaa pääsy.

Työpajoissa teet itse

Avajaispäivänä 10.6., Tuusula-päivänä 22.7. sekä Tuusulan taiteiden yössä 11.8. yleisöllä on mahdollisuus osallistua työpajoihin, joissa on mahdollista työskennellä näyttelyn taiteilijoiden kanssa. Työpajat ovat yleisölle ilmaisia, mutta osaan niistä on ennakkoilmoittautuminen. 

Avajaispäivän la 10.6. työpajat Kellokosken kartanolla:

  • Shindo klo 10.30–11.30 & 16–17 
  • Musiikkimaalauspaja klo 14–15
  • Sekaisin väreistä -maalauspaja klo 14–15
  • Kotilomaalauspaja, klo 14–15

Lisätietoa ja ilmoittautuminen: Tuusulan tapahtumakalenteri 

The Multivoiced Artists Collective - Moniäänisten taiteilijakollektiivi

Henna Paasonen
Sari Nieminen
Sami Juntunen
Anne-Marie Korkealehto
Oliver Sievänen
Marjut Lehtinen
Samuli Aalto
Lisätietoa: moniaaniset.fi/taiteilijakollektiivi

Lisätietoja:

  • Harri Nyman, Tuusulan museon yleisötyön amanuenssi 040 314 3474 harri.nyman@tuusula.fi
  • Henna Paasonen, The Multivoiced Artists Collectiven taiteilija 044 973 8800 henna.paasonen@luukku.com
  • Annika Roihujuuri, Suomen Moniääniset ry:n toiminnanjohtaja 040 830 9663 annika.roihujuuri@moniaaniset.fi

Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Tuusulan museo, Tuusulan kulttuuripalvelut, The Multivoiced Artist Collective sekä Suomen Moniääniset ry. Kellokosken sairaalamuseon omistaa HUS ja se on HUSin ja Tuusulan museon yhteistoimintamuseo.

Kellokosken sairaalamuseo ja sen aukioloajat: Tuusulan kunnan www-sivut 

Oliver Sievänen

Oliver Sievänen ja teossarja Metamorfoosi, Kameliatanssi, Vapaapudotus, Ääni taivaalta. Sievänen ohjaa lapsille ja aikuisille tarkoitetun kotilomaalaustyöpajan la 10.6. klo 14–15 Kellokosken kartanolla. Kuva: Suomen Moniääniset ry

Sari Nieminen

Sari Nieminen ja teos Donna 3 sarjasta Donnia. Nieminen ohjaa Sekaisin väreistä -työpajan yhdessä Marjut Lehtisen kanssa la 10.6. klo 14–15 Kellokosken kartanolla. Kuva: Suomen Moniääniset ry

Takaisin