Tuusulan kunnan kaksi kehittämistekoa palkittu Tärkeissä töissä -gaalassa 4.12. 

05.12.2023

Maanantaina 4.12. oli aihetta juhlaan, kun kaksi Tuusulan kunnan kehittämistekoa palkittiin Tärkeissä töissä -gaalassa Helsingissä. Palkittavina olivat Tuusulan Agenda2030 -portaat ja kulttuurikasvatussuunnitelmat.  

Tärkeissä töissä on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen työelämän kehittämisen kokonaisuus. Vuosittain järjestettävässä kampanjassa palkitaan innostavimmat kehittämisteot. Tämän syksyn kampanjassa kehittämistekoja saatiin eri ammattialoilta ja erilaisista teemoista 247 kappaletta 59 organisaatiosta.  
 
Tuusulan kunnan teoista tänä vuonna palkittiin Tuusulan Agenda2030 -portaat ja kulttuurikasvatussuunnitelmat.  

Tärkeissä töissä -gaalassa palkittuja Tuusulan kunnan edustajia
Kuvassa vasemmalta oikealle Tuusulan kuntaa gaalassa edustaneet opetus- ja kulttuuripalveluiden edustajat Laura Aalto, Susanna Hemmilä-Peltonen, Jaana Hopeakoski ja Kirsi Saari.

Kestävää tulevaisuutta rakennetaan Tuusulassa yhdessä 

Kestävä tulevaisuus ja sen rakentaminen yhdessä on yksi Tuusulan kunnan sivistyksen toimialueen päätavoitteista. Agenda2030 portaiden -tavoitteiden kautta eri palvelualueet ovat miettineet, miten kestävyys näkyy eri toiminnoissa. Tavoitteet on luokiteltu neljään teemaan: ilmastotekoihin, vastuulliseen kuluttamiseen, tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin sekä demokratiaan ja osallisuuteen. Peruskoulun aikana nämä teemat tulevat portaissa vastaan useamman kerran ikätason mukaisesti sisältöjä syventäen. 

Palkinnon on ansainnut todella laaja joukko ihmisiä, jotka ovat olleet suunnittelemassa ja toteuttamassa Tuusulan Agenda2030 -portaita jo neljän vuoden ajan. Kyseessä on pitkän aikavälin toimintakulttuurin, ja jopa maailman muuttamiseen tähtäävä ohjelma. Portaat ovat kouluilla käytössä nyt toista vuotta ja ne on otettu hyvin vastaan. Vuosien kuluessa ne muovautuvat niiden toteuttajien, eli opettajien ja oppilaiden näköisiksi. Tämä vaatii tiivistä yhteistyötä oppilaiden, henkilöstön, agendavastaavien, hallinnon sekä ulkopuolisten toimijoiden kesken. Tämän asian eteen haluamme ehdottomasti tehdä töitä, iloitsee oppimisen asiantuntija Laura Aalto.  

Tuusulan Agenda 2030 -portaiden teemoja käsitellään myös Moniossa 2.3.2024 järjestettävässä Oppimisen Foorumi 2024 -koulutuspäivässä. Iloksemme olemme saaneet sinne aiheesta puhumaan presidentti Tarja Halosen, jonka osaaminen ja kansainvälinen näkökulma näihin aiheisiin on Suomessa vertaansa vailla, kertoo opetuspäällikkö Markus Torvinen.      
 
Tutustu Tuusulan Agenda2030 -portaiden esittelyyn Tärkeissä töissä -sivuilla: 
https://tarkeissatoissa.fi/katso/tuusulan-agenda2030-portaat 
 
Tarkemmat lisätiedot löydät Tuusulan Agenda2030 portaat -sivuilta: 
INFO (google.com)

Kulttuurikasvatussuunnitelmat tuovat kulttuurin lähelle lapsia ja nuoria 

Kulttuurikasvatussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatusta toteutetaan kunnassa osana opetusta ja tuodaan osaksi kaikkien tuusulalaisten lasten ja nuorten elämää. Suunnitelmallinen kulttuurikasvatus on alkanut Tuusulassa jo vuonna 2016. 
 
On hienoa, että Tuusulassa kaikki lapset ja nuoret pääsevät kulttuurin pariin. Näin he myös kasvavat kulttuurin käyttäjiksi, iloitsee kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen. 

Kulttuurikunta Tuusula toteuttaa lasten ja nuorten parissa useampaa kulttuurikasvatussuunnitelmaa, ja ne tunnetaan nimillä Taika Kultsu eli Tuusulan varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatussuunnitelma, Kultsu eli perusopetuksen kulttuurikasvatussuunnitelma ja Toisen asteen Kultsu, jota toteutetaan puolestaan toisen asteen koulutuksessa, kuten Tuusulan lukion opiskelijoiden ja ammattiin opiskelevien parissa. Kultsujen sisällöntuottajina Tuusulassa toimivat museo, kirjasto, yleinen kulttuuri, kuvataidekoulu sekä tänä vuonna toimintaan mukaan tullut Lottamuseo. 

– Kulttuurikasvatuksessa parasta on sen tasa-arvoisuus, eli kulttuuria tarjoillaan kaikille. Parhaimmillaan kulttuurikokemukset luovat kokonaisvaltaista hyvinvointia. Teatteri- ja musiikkiesitykset, museopajat, kirjastokäynnit ja muut sisältömme avaavat lapsille ja nuorille uusia näköaloja sekä rikastuttavat arkea kulttuurin keinoin. Tuusulassa paikallishistoria tarjoaa helmiä, joista on hyvä ammentaa kulttuurikasvatussuunnitelmiimme, kertoo kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski 

Tutustu Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelmien esittelyyn Tärkeissä töissä -sivuilla: 
https://tarkeissatoissa.fi/katso/kulttuurikasvatussuunnitelmat-taika-kultsu-kultsu-ja-ii-asteen-kultsu 
 
Tarkemmat lisätiedot Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelmista: 
Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelma 

Katso myös Tärkeissä töissä -sivustolla 4.12.2023 julkaistu uutinen aiheesta: 
Nyt palkitaan kuntien ja hyvinvointialueiden innostavia työyhteisöjä sekä Suomen kekseliäin kunta (tarkeissatoissa.fi) 
 
Lisätiedot: 
Opetuspäällikkö Markus Torvinen, 040 314 3410, markus.torvinen@tuusula.fi 
Kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen, 040 314 3456, ulla.kinnunen@tuusula.fi 

Takaisin