Taidenäyttely ”Mielikki – kuvia mielessä pulppuilevasta galleriasta” värittää Kellokosken sairaalamuseon kesää

15.05.2024 klo 15.05

Kellokosken sairaalamuseon kesän 2024 taiteilijavieras on hyvinkääläinen kuvataiteilija Tia Holm. ”Mielikki – kuvia mielessä pulppuilevasta galleriasta” -näyttelyn keskiössä ovat kasvot ja katsekontakti: nähdyksi ja kohdatuksi tuleminen. Teoksissa kasvojen ympärillä heijastuu mielen aura. Näyttely avautuu kansainvälisen Mental Health Art Weekin lauantaina 25.5. Kellokosken sairaalamuseon kesäkausi alkaa avajaistapahtuman jälkeisenä lauantaina 1.6.

Tia Holm, Psykoosi Tia Holm, Arka

Tia Holmin teokset Uniongelmat ja Arka ovat esillä näyttelyssä.

Omakohtaisessa neliosaisessa sarjassa ProjectFrenia Tia Holm havainnollistaa paranoidin skitsofrenian oireita. Maalauksessa Uniongelmat lampaat irvistelevät ilkikurisesti. Toisissa teoksissa ajatus kangertaa ja aistit hälyttävät. Paranoian kiusaama olento punastelee. Taulut eivät ole pelottavia vaan peri-inhimillisiä ja lempeän humoristisia. Ne ovat kuin taikapeilejä tai -selfieitä, joissa näkyy myös lumoava psyyke.

Taiteen tekeminen on terapeuttista kenelle tahansa, mutta Tia Holmille se on myös elämänhallinnan apuväline. Tia on sinut itsensä ja sairautensa kanssa. Hän toivoo, että mielisairauksista puhuttaisiin rohkeasti ja enemmän. Kun Tia kutsuttiin sairaalamuseon taiteilijavieraaksi, hän koki tulleensa nähdyksi.

– Taide pitää pääni kasassa. Taiteeseen voi purkaa itseään, ja kun menen luovuuden kuplaan, unohdan pahan oloni, Tia Holm kertoo.

Ihmettelyä taiteen ja mielen äärellä lauantaina 25.5.

Tia Holmin näyttelyn avajaisia juhlistetaan koko perheen taidetapahtumalla lauantaina 25.5. klo 13–16. Ihmettelyä taiteen ja mielen äärellä -tapahtuma on osa kansainvälisen Mental Health Art Weekin ohjelmaa Suomessa.

Avajaistapahtumassa tanssija saattelee Tian taulut yleisön eteen. Lisäksi ohjelmaan kuuluu muusikon ja live-taidemaalarin duetto sekä mahdollisuus silitellä mielen tukikoiria. Taideiltapäivän ohjelmasta vastaavat Tia Holmin lisäksi muusikko Paula Präktig, kuvataiteilija Satu Onnellinen, tanssija Saana Tarkiainen sekä yleisötyön amanuenssi Harri Nyman Tuusulan museolta.

Kellokosken sairaalamuseon kesäkausi alkaa

Kellokosken sairaalamuseon kesäkausi alkaa 1.6. Museo on avoinna heinäkuun puoliväliin asti sekä elokuussa to, la ja su kello 11–17. Tuu museoon -viikoilla ovet ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11–17. Sairaalamuseon perusnäyttelyssä piirtyy esiin länsimaisen psykiatrian kehityskaari, sen helmet ja hairahdukset lobotomiasta taideterapiaan. Suositut kävelykierrokset Kellokosken kartanoon, sairaalakappeliin ja ruumiskellariin lähtevät museon pihalta aukiolopäivinä kello 13.

Kellokosken sairaalamuseo. Kuva Tuusulan kunta/Kari Kohvakka

Kellokosken sairaalamuseo. Kuva Tuusulan kunta/Kari Kohvakka

Kellokosken sairaalamuseo
Vanha valtatie 198, Kellokoski
tuusula.fi/kellokoskensairaalamuseo

Avoinna
1.6.–14.7. to, la ja su 11–17
16.–28.7. ti–su 11–17 Tuu museoon -viikot
1.8.–13.8. to, la ja su 11–17
ja tapahtumapäivinä 18.5., 25.5., 22.7. ja 9.8.

Kellokosken sairaalamuseon kesän 2024 näyttely
Mielikki – kuvia mielessä pulppuilevasta galleriasta
Kuvataiteilija Tia Holm
25.5.–11.8.2024

Ihmettelyä taiteen ja mielen äärellä -tapahtuma
la 25.5. klo 13–16
Tapahtuman ohjelma Tuusulan tapahtumakalenterissa.

Mental Health Art Week
Lisätietoja: www.mieli.fi/mhaw

Lisätiedot
yleisötyön amanuenssi Harri Nyman, p. 040 314 3474, harri.nyman @tuusula.fi

Takaisin