Lastentarhanopettajien palkka vastaamaan työn vaativuutta ja vastuullisuutta

Aloite tehty:
28.06.2018
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Vireillä

Vaadimme Tuusulan kuntaa korottamaan lastentarhanopettajien palkkoja vastaamaan muiden korkeakoulutettujen, vastuullisissa tehtävissä toimivien palkkoja. Lastentarhanopettajan työn vaativuus ja vastuullisuus on viime vuosina lisääntynyt entisestään uusien, velvoittavien varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmien myötä. Nykyinen palkkataso ei vastaa työn vaativuutta.

Vaadimme lastentarhanopettajien tehtävänkuvaan työn vaativuuden arviointia ja sen jälkeen palkan korotusta kohti 3000 euroa.

Varhaiskasvatuksen merkitys lasten oppimistuloksille, hyvinvoinnille ja koko yhteiskunnalle on huomattava. Laadukas varhaiskasvatus on myös taloudellisesti tuottavaa, kuten esimerkiksi taloustieteen nobelisti James Heckman on todennut. Laadukas varhaiskasvatus edellyttää päteviä pedagogiikan ammattilaisia. Työ on vaativaa, vastuullista ja edellyttää monialaista osaamista. Lastentarhanopettaja toimii omassa ryhmässään pedagogisena johtajana. Hän suunnittelee ja toteuttaa lapsiryhmän opetuksen niin, että se tukee jokainen lapsen tarpeita ja täyttää lainmukaiset varhaiskasvatussuunnitelman velvoitteet. Lastentarhanopettajan kelpoisuusvaatimuksena on korkeakoulututkinto: kasvatustieteiden kandidaatti tai sosionomi (AMK). Monet lastentarhanopettajat ovat suorittaneet myös ylemmän korkeakoulututkinnon. Korkeakoulutetut, vaativaa työtä tekevät opetuksen ammattilaiset ovat palkkansa ansainneet.

Aloite sisältää osallistujaluettelon (Kuntalaisaloite.fi -palvelun kautta kerätty). Osallistujia 111, joista kunnan asukkaita 102.

Käsittelyvaiheet

5.4.2018 Julkaistu Kuntalalaisaloite.fi -palvelussa, jolloin aloitettu myös osallistujien kerääminen aloitteeseen
26.6.2018: Saapunut kuntaan
28.6.2018: Kasvatus- ja sivistystoimeen ja konsernipalveluihin henkilöstöjohtajalle valmisteltavaksi

Päivitetty: 28.06.2018

« Takaisin