Merkkivuosi Minä elän! – Aleksis Kiven kuolemasta 150 vuotta

"Minä elän!" – 150 vuotta Aleksis Kiven kuolemasta -merkkivuoden teemana mielen hyvinvointi. Haastamme jokaisen rakentamaan omaa hyvinvointiaan taiteen, kulttuurin ja tiedon avulla. Tule mukaan!

Nurmijärven ja Tuusulan kunnat ovat käynnistäneet yhdessä Aleksis Kiven merkkivuoden mielen hyvinvoinnin teemalla. Teemavuosi julkistettiin Aleksis Kiven syntymäpäivänä 10.10.2021, ja sen mottona kulkevat Aleksis Kiven viimeiset sanat: "Minä elän." Aleksis Kiven kuolemasta tulee uutena vuotena 31.12.2022 kuluneeksi 150 vuotta.

Aleksis Kivi syntyi Nurmijärvellä 1834 ja kuoli Tuusulassa 1872 vain 38-vuotiaana. Taiteilijan elämän loppuaikaa leimasivat alkoholismi, toimeentulohuolet, julkisen arvostelun kohteeksi joutuminen, ahdistus ja mielenterveysongelmat. Kiven syntymäpäivä 10.10. on myös WHO:n julistama maailman mielenterveyden päivä.


Ohjelmassa tapahtumia, luentoja, seminaareja, näyttelyitä

Teemavuoden aikana nostetaan esille taiteen, kulttuurin, tiedon ja luonnon merkitystä hyvinvoinnin lähteenä. Molemmissa kunnissa tullaan vuoden aikana järjestämään erilaisia mielen hyvinvointiin, taiteilijaelämään ja Aleksis Kiveen liittyviä seminaareja, oppitunteja, yleisötilaisuuksia, konsertteja, näyttelyitä, kulttuuritapahtumia ja luontoliikuntaa. Osa ohjelmasta järjestetään Tuusulassa, osa Nurmijärvellä ja osa ohjelmasta levittäytyy molempiin kuntiin. Osaan tapahtumista on myös mahdollisuus osallistua virtuaalisesti.

Teemavuoden aikana Tuusulassa muun muassa:
 • Minä elän! -klubeja sanataiteen parissa Erkkolassa keväällä ja syksyllä
 • Halosenniemen näyttely Taiteilijaelämää Halosenniemessä
 • Aleksis Kiveen ja mielen hyvinvointiin liittyviä luentoja, oppitunteja ja seminaareja 
  • Ke 16.3.2022 Aleksis Kivi keltanokille -luento Erkkolassa. Rento, matalankynnyksen tietoisku siitä, kuka olikaan Aleksis Kivi. Interaktiivista luentoa voi seurata myös verkossa. 
  • Aleksis Kivi -battle toukokuussa 2022. Kuka on kovin Kivi-tietäjä? Tarkempi ajanokohta ja lisätiedot julkaistaan keväällä 2022.
  • Maanantailuentosarja mielenterveydenhoidon historiasta kesäkuussa 2022.
 • Aleksis Kiven kuolinmökki auki 3.5.–10.10.2022
 • Tuusulan kirjaston koordinoima Lukisinko-sanalinko-lukuhanke. Hankkeen tavoitteena on innostaa nuoria ja nuoria aikuisia lukemaan sekä vahvistaa lukutaitoa. Hankkeen puitteessa järjestetään mm. nuorille suunnattusa sanataidekursseja ja -tapahtumia.
 • Minä elän! -vaellus Nurmijärveltä Tuusulaan 17.9.2022.
 • Keski-Uudenmaan Pride 3.9.2022 Jokelassa. Minä elän! Priden teemana on mielen hyvinvointi.
 • Erkkolan näyttely Onni yksillä – kirjailijakohtaloita 21.9.–11.12.2022
 • 150 vuotta Aleksis Kiven kuolemasta 31.12.2022

Tule mukaan tekemään merkkivuotta!

Kutsumme kaikki tuusulalaiset yhdistykset, yritykset ja yhteisöt tekemään Minä elän! -merkkivuotta. Järjestä mielen hyvinvoinnin edistämiseen tai Aleksis Kiveen liittyvä tapahtuma, sisältö, toiminta, kurssi tai seminaari ja ilmoita se mukaan merkkivuoden ohjelmistoon. Lisää sisältösi Tuusulan tapahtumakalenteriin osoitteeseen tapahtumat.tuusula.fi ja ilmoita sisällöstäsi osoitteeseen kulttuuri@tuusula.fi, niin saat käyttöösi myös Minä elän! -merkkivuoden logot ja tunnukset.

Merkkivuoden tuotantoihin jaossa lisäavustus

Onko sinulla tuotantoidea Aleksis Kiven elämään, elämäntyöhön tai mielen hyvinvointiin liittyen? Tuusulan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta jakaa vuonna 2022 normaalin avustussumman lisäksi lisäavustuksena yhteensä 7000-1000 euroa Minä elän! merkkivuoden teemoihin liittyville tuotannoille. Tuusulan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja taideavustukset ovat haettavissa 1.–15.1.2022. Lue lisää: Avustukset kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimintaan.

Kiinnitä erityishuomiota omaan mielen hyvinvointiisi merkkivuonna

Haastamme myös sinut mukaan kiinnittämään erityistä huomiota omaan mielen hyvinvointiinsi Minä elän! -merkkivuonna. Ota käyttöön teemavuoden alussa jakoon tuleva Minä elän! – mielen hyvinvoinnin kuntokortti, josta saat ideoita ja inspiraatiota siihen, kuinka voit kulttuurin, taiteen ja tiedon avulla edistää mielenterveyttä ja jaksamista.

Voit osallistua myös sosiaalisessa mediassa hashtageilla:
#MinäElän
#mielenhyvinvointi
#AleksisKivi
#Tuusula
#Nurmijärvi

Minä elän -tunnus rgb

Merkkivuoden tapahtumat