Merkkivuosi Minä elän! – Aleksis Kiven kuolemasta 150 vuotta

Minä elän! – 150 vuotta Aleksis Kiven kuolemasta

Kivi-kunnat Tuusula ja Nurmijärvi järjestävät yhdessä merkkivuoden mielen hyvinvoinnin ja mielenterveyden teemalla. Merkkivuosi julkistettiin Aleksis Kiven syntymäpäivänä 10.10.2021, ja sen mottona kulkivat Aleksis Kiven viimeisiksi sanoiksi mainittu lausahdus: "Minä elän." Aleksis Kiven kuolemasta tuli uudenvuodenaattona 31.12.2022 kuluneeksi 150 vuotta.
 
Merkkivuoden tavoitteena oli:
 • tuoda esille taiteen ja kulttuurin merkitystä hyvän elämän ja resilienssin vahvistamisen lähteenä,
 • tarjota ohjelman ja tapahtumien kautta rakennusaineita mielen hyvinvoinnille,
 • nostaa keskusteluun ajankohtaisia hyvinvointiin myönteisesti tai kielteisesti vaikuttavia asioita ja ilmiöitä,
 • raikastaa käsityksiä Kiven kirjailijahahmosta tarkastelemalla sitä tuoreista näkökulmista.

Aleksis Kivi syntyi Nurmijärvellä 1834 ja kuoli Tuusulassa 1872 vain 38-vuotiaana. Taiteilijan elämän loppuaikaa leimasivat toimeentulohuolet, mielenterveysongelmat ja julkisen arvostelun kohteeksi joutuminen. Kaikesta huolimatta Kivi kirjoitti kansallisromaanin aseman saavuttaneen Seitsemän veljestä ja sai aikaan lukuisia muita taiteellisia saavutuksia.

Kiven syntymäpäivä 10.10. on myös WHO:n julistama maailman mielenterveyden päivä.

Ohjelmassa oli tapahtumia, luentoja, seminaareja, näyttelyitä

Kutsuimme kaikki mukaan rakentaman aktiivisesti omaa hyvinvointiaaan osallistumalla merkkivuoden tapahtumiin ja tekemällä tekoja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Minä elän! -merkkivuosi nosti esille taiteen, tiedon ja kulttuurin merkitystä hyvän elämän ja toimintakyvyn lähteenä. Molemmissa kunnissa järjestettiin erilaisia mielen hyvinvointiin, taiteilijaelämään ja Aleksis Kiveen liittyviä seminaareja, oppitunteja, yleisötilaisuuksia, konsertteja, näyttelyitä, kulttuuritapahtumia ja luontoliikuntaa. Osa ohjelmasta järjestettiin Tuusulassa, osa Nurmijärvellä ja osa ohjelmasta levittäytyi molempiin kuntiin. Osaan tapahtumista oli mahdollisuus osallistua virtuaalisesti.

Tulosta esite tästä: Tapahtumakooste Minä elän Tuusula syksy2022 (pdf)

Teemavuoden tapahtumia:

 • Minä elän! -klubeja sanataiteen ja musiikin parissa Erkkolassa keväällä ja syksyllä.
 • Halosenniemen näyttely Taiteilijaelämää Halosenniemessä
 • Aleksis Kiveen ja mielen hyvinvointiin liittyviä luentoja, oppitunteja ja seminaareja 
  • Ke 16.3.2022 Aleksis Kivi keltanokille -keskustelu taiteilijakoti Erkkolassa. Rento, matalankynnyksen tietoisku siitä, kuka olikaan Aleksis Kivi. Video nähtävissä Youtubessa. 
  • Kiven kovaa -väittely toukokuussa 2022. Kovimman Kivi-tietäjän tittelistä kisasivat Jaana Koskenranta, Heikki Lund ja Tiina K. Kukkonen. Aleksis Kiven Seuran puheenjohtaja Sakari Katajamäki toimi kommentaattorina. Väittely striimattiin verkkoon ja se oli katsottavissa kaksi viikkoa.  
  • Luentosarja Hulluuden historiaa mielenterveydenhoidon historiasta kesäkuussa 2022.
 • Aleksis Kiven kuolinmökki auki 3.5.–10.10.2022
 • Tuusulan kirjaston koordinoima Lukisinko-sanalinko-lukuhanke. Hankkeen tavoitteena on innostaa nuoria ja nuoria aikuisia lukemaan sekä vahvistaa lukutaitoa. Hankkeen puitteessa järjestetään mm. nuorille suunnattusa sanataidekursseja ja -tapahtumia.
 • Minä elän! -vaellus syntymäkodilta Nurmijärveltä kuolinmökille Tuusulaan 17.9.2022. Lisätiedot  >
 • Keski-Uudenmaan Pride 3.9.2022 Jokelassa. Neljän kunnan eli Tuusulan, Keravan, Järvenpään ja Nurmijärven yhteisen Priden teemana oli mielen hyvinvointi.
 • Red Nose Companyn ja Avanti!:n esitysvierailu 29.10. Aleksis Kivi -esityksellä Nurmijärven Monikko-salissa. Yhteiskuljetus Tuusulasta. 
 • Kuvataidenäyttely Onni yksillä – kirjailijakohtaloita 21.9.–11.12.2022 taiteiljakoti Erkkolassa.
 • 150 vuotta Aleksis Kiven kuolemasta 31.12.2022.

Mielen hyvinvoinnin kuntokortti 

Haastoimme kaikki kiinnittämään huomiota omaan mielensä hyvinvointiin. Tuotimme Mielen hyvinvoinnin kuntokortin, josta sai ideoita ja inspiraatiota siihen, kuinka kulttuurin, taiteen ja tiedon avulla voi edistää mielenterveyttä ja jaksamista. Kortin sai noutaa Tuusulan ja Nurmijärven kirjastoista. 
Lue tiedote >
Arvonnan säännöt >
Lue tiedote arvonnan voittajista >

Oletko Aleksis Kivi -keltanokka?

Ei hätää! Kuuntele Aleksis Kivi keltanokille -keskustelu ja saat haltuusi perustiedot Kiven elämäntyöstä. Klikkaa videoon > (avautuu uuteen ikkunaan)

Kuuntele Minä elän! -podcast

Kuuntele omalta tietokoneelta tai älylaitteelta Finlandia-palkitun kirjailija Juha Hurmeen tekemä Minä elän! -podcast. Teemaan liittyvä podcast on tehty tilaustyönä Minä elän! vaellukselle 17.9. ja löytyy osoitteesta https://www.nurmijarvi.fi/hurme

Nostoja merkkivuodesta mediassa

Palaa merkkivuoden tunnelmiin Tuusulan kunnan Instagram-tarinoissa >

Uusimaa-palkinto Minä elän! -merkkivuodelle

Tuusulan ja Nurmijärven kuntien merkkivuosi 2022 kulki Aleksis Kiven jalanjäljissä nivoen yhteen kulttuurin ja mielenterveyden teemoja. Kuntalaisille merkkivuosi näyttäytyi laadukkaina tapahtumina läpi vuoden. Tämä ainutlaatuinen työ toi Kivi-kunnille Uusimaa-palkinnon 2024. Valinta julkistettiin 12. joulukuuta Uudenmaan liiton maakuntavaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Uudenmaan Liiton myöntämän Uusimaa-palkinnon teemana oli kulttuuriperintö ja kestävä kehitys. Raadin mukaan merkkivuodessa yhdistyy hienosti elävä kulttuuriperintö, kestävyyden teemat ja mielen hyvinvointi. Lisätietoja uutisesta.
Katso Youtubesta merkkivuoden esittelyvideo, joka esitettiin palkintotilaisuudessa.

#MinäElän
#mielenhyvinvointi
#AleksisKivi
#Tuusula
#Nurmijärvi

Minä elän -tunnus rgb

Minä elän! -klubit