Syysskidi

Tuusulan Syysskidiä vietetään joka vuosi marraskuussa viikolla 45.

Tuusulassa vietetään Skidiviikot-lastenkulttuuriviikkoja kaksi kertaa vuodessa: maaliskuussa vietetään Skidiviikkoa ja marraskuussa viikolla 45 Syysskidiä. Lastenkulttuuriviikkojen tarkoituksena on tuoda kiertävien ammattiteattereiden ja muusikoiden esityksiä Tuusulaan – lähelle lapsiperheitä, päiväkoteja ja kouluja. 

Syysskidiä vietetään tänä syksynä poikkeusjärjestelyin 8.–14.11.2021. Avoimia yleisöesityksiä on kuusi, ja niihin kuhunkin mahtuu 40 katsojaa. Liput varataan ennakkoon (max. 6 lippua/varaus). Ilmoittautuminen esityksiin alkaa ma 11.10. klo 9. 

Normaalisti kaikille ryhmille avoimet esitykset arvotaan tänä vuonna suoraan varhaiskasvatusyksiköihin. 1-2 näyttelijän esitykset vierailevat päiväkodeissa. Varhaiskasvatuksen kulttuurivastaavat ovat saaneet ilmoittautumisohjeet sähköpostitse. 

Kyselyt, ihmettelyt ja tiedustelut: Tuusulan kulttuuripalvelut p. 040 314 3436, kulttuuri(at)tuusula.fi. 

Kaikille avoimet esitykset:

Salasaaren salapaja – vuorovaikutteinen tarinateatteriesitys

Ti 9.11. klo 9 ja 10.15
Kesto n. 40 min. Ikäsuositus 4–10 vuotta.
Tuusulan pääkirjasto, Satuhuone Laura, Autoasemankatu 2. Vapaa pääsy. Esityksessä on 40 paikkaa, paikat on varattava ennakkoon. Saavuthan vain terveenä, pidetään huoli käsienpesusta ja aikuisille suosittelemme kasvomaskin käyttöä.

Salasaaren salapaja kutkuttaa mielikuvitusta ja kutsuu seikkailemaan! Salapajassa kokeillaan, mitä seikkailija ehtii tehdä tiimalasillisen aikana, kootaan karttoja, kuunnellaan simpukoita sekä tallennetaan tarinoita Seikkailijoiden talon kirjastoon. Salapaja perustuu Silja Sillanpään ja Marja Siiran kuvakirjaan Salasaaren salaisuudet (WSOY 2021) sekä Pikku Kakkosen tv-sarjaan Salasaaren seikkailijat.

Esiintyjä: Silja Sillanpää

Varaa liput esitykseen (linkki avautuu uuteen ikkunaan)  

Hinni-Hiiren omaoma -päivä – Vähäsanainen musiikkiteatteriesitys

Ke 10.11. klo 9 ja 10.15
Kesto n. 40 min. Ikäsuositus 0-7-vuotiaille aikuisen kanssa.
Tuusulan pääkirjasto, Satuhuone Laura, Autoasemankatu 2. Vapaa pääsy. Esityksessä on 40 paikkaa, paikat on varattava ennakkoon. Saavuthan vain terveenä, pidetään huoli käsienpesusta ja aikuisille suosittelemme kasvomaskin käyttöä.

Hinni-Hiiri soittaa kavereilleen ja toivoo saavansa leikkiseuraa. Kukaan ei ehdi kuitenkaan leikkimään hänen kanssaan! Tulossa siis tylsä päivä... Vai onko sittenkään? Vuorovaikutteinen, vähäsanainen musiikkiteatteriesitys Hinni-Hiiren omaoma -päivästä ja siitä kuinka yksinkin voi keksiä kaikenlaista hauskaa. Kun ei jää maahan makaamaan, voi tapahtua ihan mitä vaan!

Esiintyjä: Musiikkiteatteriesiintyjä, musiikkikasvatuskouluttaja, muskariope Tuuli Paasolainen

Varaa liput esitykseen (linkki avautuu uuteen ikkunaan)   

Nukketeatteri Ofelia: Nenäliinalippu/Honungshjärta

La 13.11. klo 10 (suomeksi) ja klo 11.15 (ruotsiksi)
Kesto n. 40 min. Ikäsuositus yli 4-vuotiaille, myös aikuisille. Esitys on hyvin vähäsanainen, ei kielimuureja.
Tuusulan pääkirjasto, Satuhuone Laura, Autoasemankatu 2.
Vapaa pääsy. Esityksessä on 40 paikkaa, paikat on varattava ennakkoon. Saavuthan vain terveenä, pidetään huoli käsienpesusta ja aikuisille suosittelemme kasvomaskin käyttöä.

" Ystävä? Sinä ystävä. Minun ystävä!”
Töötti ja Kaino puhuvat eri kieliä, eivätkä kohdatessaan oikein ymmärrä mitä toinen sanoo. Uusi tuttavuus on kuitenkin molempien mielestä kovin kiinnostavaa. Uteliaisuus johtaa orastavaan ystävyyteen ja yhteisymmärryksen löytymiseen. Esitys puhuu elävän musiikin ja nukketeatterin keinoin siitä, miten tärkeää meidän on löytää toisemme kieli- ja tapakulttuurin sekä ennakkoluulojen muurin tuolta puolenkin. Emme ehkä omaksu toistemme tapaa olla, puhua ja toimia, mutta on välttämätöntä ja oikein kuunnella kaikkia ääniä ympärillämme. Nenäliinalippu on nukketeatteri- ja musiikkiesitys ystävyydestä ilman yhteistä kieltä.

” Vän? Du vän. Min vän?”
Honungshjärta är en dockteater- och musikföreställning om vänskap utan ett gemensam språk.
”När vi håller sinnena öppna sker det mirakel, ett litet frö växer till ett stort träd, vars frukter räcker till oss alla.

Plytet och Tuten talar olika språk och förstår inte riktigt vad den andra säger när de möts. Båda tycker ändå att den nya bekantskapen är mycket intressant. Nyfikenheten leder till en ny vänskap och samförstånd. Föreställningen visar genom musik och dockteater, hur viktigt det är att vi hittar varandras språk kultur och seder även bortom fördomarnas mur. Vi kanske inte godtar varandras sätt att vara, tala och göra, men det är nödvändigt och rätt att lyssna på alla röster omkring oss.

Rekommendation: Barn 4 år och uppåt, även vuxna. Speltid: ca 40 min.

Käsikirjoitus/Manus: Cristina Gottfridsson
Ohjaus ja visualisointi/ regi och visualisering: Iida Vanttaja
Esiintyjät/Dockspelare: Anne Lihavainen ja Mikko Rajala
Musiikki ja Äänimaailma/Musik: Mikko Rajala
Esitysoikeus: Agency North

Varaa liput esitykseen/Boka biljetter (linkki avautuu uuteen ikkunaan/länken öppnas i ett nytt fönster)   

Su 14.11. Isän tai isoisän kanssa Taiteilijakoti Erkkolaan – vapaa pääsy isille, lapsille, isoisille ja lapsenlapsille 

Su 14.11. avoinna klo 12–17
Lapsuuden joulu - Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun joulukuvituksia
Taiteilijakoti Erkkola, Rantatie 25, Tuusula

Suomalaisten joulukäsitykset elävät muutoksessa, mutta joulujen ydin on pysynyt samanlaisena 1900-luvun alkuvuosista alkaen. Kuvasto syntyi ruotsalaisvaikutteiden kautta 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä alkaen: joulutontut ja -pukit, talviset joulukirkkoaiheet, joulukuusi lahjoineen ja katetut joulupöydät sekä veikeät uudenvuodenkortit. Martta Wendelin ja Rudolf Koivu tahoillaan loivat omanlaisensa joulukuvaston, joka on yhtä tuttua ja rakasta suomalaisille vieläkin.

Non-stop -runopiste
Tee runo yhdessä isäsi tai isoisäsi kanssa J. H. Erkon runoista poimituista sanoista. Kiinnitä sanamagneetteja taululle vapaalla tyylillä ja tutustu samalla Erkon runolliseen suomen kieleen yli sadan vuoden takaa.

Tapahtumia kirjastoissa Syysskidin aikaan:

Satumatkat

Ke 10.11. klo 18 pääkirjastossa. Satumatka on elämys lorujen, satujen ja kertomusten parissa. Se soveltuu erityisesti yli 3-vuotiaille lapsille. Satumatkoja pidetään pääkirjaston satuhuone Epelissä kerran kuussa. Kesto noin 30 minuuttia. Lisätietoa kaikkien Tuusulan kirjastojen satumatkoista >

Kirjailijatapaaminen

Kirjailija Veera Salmi Jokelan kirjastossa torstaina 11.11. klo 18. Tule tapaamaan suositun Puluboi ja Poni -lastenkirjasarjan luoja. Lisätietoa >

Lukukoirat

Ke 10.11. klo 18-19 pääkirjastossa. Lukukoira Kyllille voi varata oman 15 minuutin lukuajan pääkirjaston asiakaspalvelusta lapset.kirjasto@tuusula.fi, 040 314 3444. Lukukoiran kanssa on turvallista ja mukavaa harjoitella lukemista.

To 11.11. klo 17-19 Kellokosken kirjastossa. Lukukoira Sinnalle voi varata oman 15 minuutin lukuajan kirjaston asiakaspalvelusta kellokoskenkirjasto@tuusula.fi, 040 314 4245. 

Taaperotuokiot 

To 11.11. klo 10 pääkirjastossa. Taaperotuokio on hetki lorujen, leikkien ja laulujen parissa. Se soveltuu 1-3 –vuotiaille. Kesto on noin 20 minuuttia. Lisätietoa >

Kirjastokinot

Kirjastoissa katsotaan kerran kuussa lastenelokuvia. Paikalle ovat tervetulleita sekä päiväkotiryhmät, perhepäivähoitoryhmät että lapset vanhempineen. Lisätietoa >