Seitsemän veljeksen vaellusreitti

Mobiiliopastus

Lataa maksuton Citynomadi-sovellus osoitteessa 
https://app.citynomadi.com/

Patikkareitti tutustuttaa kotiseutuusi ja innostaa liikkumaan

Seitsemän veljeksen vaellusreitti on 90 kilometrin pituinen patikkareitti Helsingistä Tuusulan kautta Hyvinkäälle. Taival kulkee kirjailija Aleksis Kiveen ja Seitsemän veljestä -romaaniin liittyvien kohteiden kautta niin metsäluonnossa kuin asutuksen lomassa. Älypuhelimissa toimiva mobiiliopastus esittelee alueen luontoa, historiaa, henkilöitä, tapahtumia ja antaa kuntoilu- ja venyttelyohjeita.

Taival alkaa Helsingistä Kansallisteatterin edustalla olevalta Kiven patsaalta ja kulkee Helsingin Keskuspuiston halki ja edelleen Vantaan, Tuusulan ja Nurmijärven kautta Hyvinkään Sveitsinpuistoon. Reitille pääsee monesta kohtaa julkisella liikenteellä.

Tuusulaan reitti saapuu Vantaalta Kulomäentien ylikulkusillan kautta, jatkuu Ruotsinkylän tutkimusmetsän halki Professorin pytingille ja johtaa Lahelan kautta Nahkelaan. Osuus on pituudeltaan noin 15 kilometriä.

Reitin eteläpäässä kuljetaan metsäpolkuja Ruotsinkylän tutkimusmetsien halki. Ruotsinkylässä saavutaan pyöräteitä pitkin 1600-luvulta olevaan kulttuurimaisemaan, jota hallitsee viljava jokilaakso ja sen varrelle asettunut kyläasutus.

Lahelassa reitti kulkee osin hiekkapintaisia teitä eri vuosikymmeninä rakennettujen asuinalueiden lomitse. Nahkelassa palataan päällystettyä pyörätietä pitkin maisemallisesti arvokkaalle viljelysseudulle.

Mobiilisovelluksen tekstit ja kuvat kertovat kotiseudusta

Älypuhelimissa toimiva mobiiliopastus on toteutettu maksuttomalla suomalaisella Citynomadi-sovelluksella, jonka voi ladata täältä https://app.citynomadi.com/.

Tekstit ja kuvat kertovat mielenkiintoista tietoa kotiseudusta ja sopivat niin paljasjalkaisille kuin tuoreemmillekin tuusulalaisille. Niitä ovat laatineet Ruotsinkylän kyläyhdistys, Tuuspartio, Tmi Hyvahappi, Lahela Seura, Tuusula-Seura, Liikuntaseura Syke Tuusula, ProAgria Etelä-Suomi ja Tuusulan kunta. Valokuvista suurin osa on Tomi Saurasen ottamia.

Vaellusreitillä eteneminen

Reittiä voi kulkea päivittäisenä kävelylenkkinä, edetä pätkä kerrallaan kylästä kylään tai viettää sillä jopa viikon. Taival tarjoaa mielenkiintoisia oppimishetkiä myös varrella oleville kouluille ja päiväkodeille. Monet leikkipuistot sopivat lapsiperheille hauskoiksi taukopuuhapaikoiksi.

Ruotsinkylän polkuosuus on paikoin kivinen, Lahelan ja Nahkelan osuudet sen sijaan helppoja, lukuun ottamatta Ristikiven metsätaivalta, jolta välttyy kulkemalla Ristikiventietä pitkin. Osa matkasta sopii myös hiihtoon ja maasto- tai maantiepyöräilyyn.

Reittiä täydentää Tuusulassa Ruotsinkylän tutkimusmetsässä kiertävä kolmen kilometrin mittainen lenkki, jonka varrella tutustutaan eläinlajeihin ja kuntoillaan Tmi Hyvahapen ohjeiden mukaan. Lahelassa menoa rytmittävät Liikuntaseura Syke Tuusulan kuntoiluvinkit. Liityntäreitti ohjaa Tuusulanjärveä kiertävällä Citynomadi-opastukselle.

Seitsemän veljeksen vaellusreitti Tuusulassa

Kohteita reitin varrella

 • Ruotsinkylän tutkimusmetsä, 450 hehtaarin laajuinen metsäalue, jossa tutkitaan ulkomaisia puulajeja, rauduskoivun sopeutumista muuttuvaan ilmastoon, juurikäävän leviämistä, kotimaisten puiden siemensatoa ja erilaisia metsänjalostukseen liittyviä kysymyksiä.
 • Raition reitti, tutkimusmetsän metsänhoitoon tutustuttava 2-kilometrinen opetuspolku. 
 • Helsingin olympialaisten maratonin kääntöpaikka, Vanha Tuusulantie 290.
 • Aleksis Kiven äidin Anna-Kristiina Hambergin syntymäkoti, Seutulantie 1: Paikalla on muistokivi.
 • Reitin varren tuusulalaisyritykset tarjoavat ulkoilijoille monia palveluita:
 • Muut palvelut:
  • Lahelan Terttu (juhla- ja kokoontumistiloja, Terttuseljankuja 2)
  • Ristikiven frisbeegolf (18-väyläinen frisbeegolf-rata ja käymälä, Tienristinkuja)
  • Häklin uimapaikka (uimaranta, käymälä ja kesäkioski, Hosionsuonmutka 1)

Lähtöpaikkoja

Mainioita lähtöpaikkoja ovat

 • Bergan liityntäpysäköintialue (Maisalantie 131)
 • Professorin pytinki (Maisalantie 191)
 • Klemetskogs skola (Maisalantie 273)
 • Lahelan K-market (Lahelantie 280
 • Sointulantien pallokenttä (Lahelantie 223)
 • Lahelan Terttu (Terttuseljankuja 2)
 • Häklin uimapaikka (Hosionsuonmutka 1)
 • Nahkelan koulu (Nahkelantie 397)

Vaellusreitin historiaa

Idea pääkaupunkiseutua halkovasta vaelluksesta syntyi 1964, kun Akateeminen Urheiluliitto halusi luoda järjestämästään Oulu-Helsinki -hiihdosta jotain pysyvää. Niinpä kehitettiin Nurmijärven Palojoelta Helsingin Pirkkolaan kulkenut Seitsemän veljeksen vaellus ja sen rinnalle Impivaaran juoksu, johon osallistui tuhansia kuntoilijoita. Hyvinkään ja Helsingin välillä järjestettiin Seitsemän veljeksen hiihto. Impivaaran juoksun perinteitä ylläpitää nykyisin Keskuspuistossa järjestettävä Pääkaupunkijuoksu.

Tutustu myös:

Seitsemän veljeksen vaellusreitti Nurmijärvellä

Seitsemän veljeksen vaellusreitti Hyvinkäällä

Lisätietoja Seitsemän veljeksen reitillä -hankkeesta

Uudellamaalla on käynnissä 1.5.-31.12.2019 Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry:n rahoittama Seitsemän veljeksen reitillä -hanke. Hankkeen tavoitteena on ollut lisätä alueen retkeilijöiden määrää, tuoda esiin palveluja ja kohottaa reitin identiteettiä. Hankkeessa on tehty kuluvana vuonna sisällöntuotantoa Seitsemän veljeksen vaellusreitille Hyvinkään, Nurmijärven ja Tuusulan osalta. Yhteistyössä alueen kuntien, yhdistysten ja aiheesta kiinnostuneiden kanssa reitille on tuotettu sisältöä tarinoista, alueen maisema- ja kulttuuriarvoista sekä monimuotoisesta luonnosta. Reitin sisällössä on hyödynnetty myös Aleksis Kiven historiaa ja tuotantoa. Seitsemän veljeksen reitillä -hankkeen ja mobiilireitin tekemisen on rahoittanut Leader toimintaryhmä Emo ry/ Euroopan maaseuturahasto ja hanketta hallinnoi ProAgria Etelä-Suomi ry ja MKN Maisema.

Lisätietoja hankkeesta: 

Auli Hirvonen
Maisema-asiantuntija, NEUVO 2020 ympäristöasiantuntija, projektipäällikkö Seitsemän veljeksen reitillä -hanke 
Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Suomi, Häme ja Uusimaa 
0400 864 494, etu.suku@maajakotitalousnaiset.fi

Katriina Koski
Maisema-asiantuntija, NEUVO 2020 ympäristöasiantuntija 
Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Suomi, Häme 
040 148 8220, etu.suku@maajakotitalousnaiset.fi

Tutustu Seitsemän veljeksen reitillä -hankesivuihin