Kyläkaupasta, leipomosta

Kyläkauppoja oli useita Tuusulan Rantatien läheisyydessä ja kauppaverkosto oli tiheä. Kooltaan kaupat olivat pieniä ja niiden valikoimassa oli lähinnä perustarpeita, kuten siirappia, maitoa, voita, munia, sokeria, hiivaa, jauhoja, kahvia, suolaa ja suolattuja silakoita.

Kahvia juotiin yleisesti Suomessa ja sitä nautittiin useita kertoja päivässä. Suolaa tarvittiin ruoan säilömiseen ja maustamiseen. Erikoistuotteet, kuten Fazerin suklaa, käytiin ostamassa Helsingin myymälästä. Ulkomailta tuodut appelsiinit olivat harvinaista herkkua. Leipomossa voitiin välillä pistäytyä, vaikka pääosin vaalea- ja tummaleipä leivottiin omassa keittiössä.

Maijan muistiinpanoista selviää, mitä yhdeltä kauppareissulta kannettiin kotiin:

Ostimme helmikuussa 1916 kermaa, voita, lihaa, 5 kiloa kahvia, 2 hehtoa potaattia, anjovista, perunajauhoja, munia, hiivaa, sokeria, olkia, vehnäjauhoja, omenoita, leipää, riisiä, juustoa, ruisjauhoja, löökiä eli sipulia, kynttilöitä ja paperia yhteensä 197,70 markan edestä.

Tehtäväidea:

Opetelkaa lasten kanssa tarkan emännän tai isännän taloudenpitoa. Voitte laatia esimerkiksi kauppalistan ruokalajia varten ja selvittää, kuinka paljon eri ainekset maksavat. Voitte myös kerätä talteen lasten vanhempien kauppakuitteja ja selvittää, mitä ostoslistalle on kertynyt esimerkiksi viikon aikana. Voitte myös arvailla ostosten pohjalta, mitä ruokalajeja perheessä on syöty. Eritelkää kuiteista myös einekset ja tuoretuotteet.