Neuvoja taloudellisiin haasteisiin

Neuvoja taloudellisissa haasteissa yksityisille ja perheille 

Valmiustila ja koronavirus koettelee vakavasti koko maatamme ja myös suurta määrää yksityisiä ja perheitä. Olemme koonneet lyhyen tietoiskun ohjeiksi, miten toimia kun talous joutuu yht’äkkiä tiukoille esimerkiksi lomautuksen takia.  

  1. Ota yhteys työttömyystukea tarjoavaan liittoon tai kassaan.  

  1. Maksa laskuja tärkeysjärjestyksessä. Huolehti ensisijaisesti vuokrasta, vastikkeesta, asuntolainasta, ravintomenoista, sähkölaskusta ja lääkkeistä ja muista arjen kannalta aivan välttämättömistä kuluista.  

    Puhelin, päivähoito, vakuutukset yms. voi lyhytaikaisesti odottaa. Mieti voitko karsia jostain menoista, kuten lehtitilauksista tai viihdepalveluista. Tarkista, onko esim. harrastusmaksuja tarpeen maksaa, jos harrastukset ovat koronaepidemian takia tauolla.   

  1. Ota yhteys velkojaan tai laskun lähettäjään ennen eräpäivää, ellet kykene laskua maksamaan. Yritä sopia uudesta maksuajasta.

    Monet pankit ovat ilmoittaneet tarjoavansa lyhennysvapaita henkilöasiakkailleen. Yrityksiltä ja perintätoimistoilta löytyy vastuullisuutta, kun kuluttaja pyytää maksujärjestelyjä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. 

  1. Pikavipit ja vakuudettomat luotot voivat olla kallis ratkaisu. Noudata harkintaa näiden suhteen.  

    Ennen näihin turvautumista kannattaa neuvotella velkojien kanssa ja miettiä muita ratkaisuja. Jos joudut kuitenkin turvautumaan luoton ottamiseen, huomaa, että ennen viime syksynä voimaan tullutta korkokattoa tehdyissä sopimuksissa luottokustannukset voivat olla huomattavan kalliit. 

  1. Jos tilanne pitkittyy, kannattaa hakeutua asiantuntevan tuen piiriin.  
    Talous- ja velkaneuvonta palvelee maksutta mm. velkatilanteen kartoittamisessa. Apua talousasioissa tarjoaa myös Takuusäätiö. 

Talous- ja velkaneuvonta 

Oikeusaputoimistot hoitavat talous- ja velkaneuvontaa. Talous- ja velkaneuvonta palvelee koronaviruksesta huolimatta arkisin klo 8.00–16.15. Voit ottaa yhteyttä mihin tahansa oikeusaputoimistoon asuinpaikasta riippumatta. Keski-Uudenmaan oikeusaputoimisto palvelee: 029 56 60233, keski-uusimaa.velkaneuvonta@oikeus.fi. 

Takuusäätiö 

Työttömyyden tai lomautuksen aikana 

Alla muutamia linkkejä sekä työ- ja elinkeinoministeriönkansaneläkelaitoksen ja työ- ja elinkeinotoimiston erikoissivustoille. 

TE-toimiston erikoissivut 

Miten toimin, jos minut irtisanotaan, jään työttömäksi tai minut lomautetaan? Entä jos, työttömyysetuudella tuetut omaehtoiset opinnot eivät etene suunnitelman mukaisesti? Mitä tapahtuu, jos työkokeiluni tai valmennukseni perutaan koronan takia? Voiko työkokeilua tai palkkatukityötä tehdä etänä? 

TE-toimiston erikoissivuilta löytyy vastaus moniin tällä hetkellä työelämässä mietityttäviin kysymyksiin. 

Uudenmaan TE-toimiston paikalliset palvelut työnhaun tueksi poikkeusoloissa  

Työhönvalmennus, urapolkuvalmennus, neuvontapalvelut ja webinaarit, Job path and career path coaching services ja muut palvelut poikkeusoloissa. TE-toimiston palvelut työnhaun tueksi 

Kansaneläkelaitoksen ajankohtaista koronatilanteesta 

Yrittäjyys, työttömyys, lomautus etuuksien hakeminen ja korvaukset. 

Maaseudulle ja puutarha-alan töihin 

Oletko lomautettuna, jouduitko irtisanotuksi? Nyt tarvitaan tuhansia työntekijöitä maaseudulle kausiluontoiseen työhön. Lue lisää: https://www.maatilalle.fi/

Etsitkö palveluja yrittäjille?

Katso Palvelut koronavirusepidemian aikana -sivulta kohta Palvelut yrittäjille.